Külföld

Szenegálban korlátozzák a mobilinternetezést hétfőtől

Korlátozzák a mobilinternetezést hétfőtől Szenegálban – jelentette be az ország távközlésért és digitális gazdaságért felelős minisztériuma.

Szenegálban korlátozzák a mobilinternetezést hétfőtől
Ousmane Sonkót népfelkelésre való uszítás és egyéb más bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe
Fotó: AFP/Seyllou

A döntést azzal indokolták, hogy Ousmane Sonko ellenzéki politikus pénteki letartóztatása óta „gyűlöletkeltő és a közrend megzavarására alkalmas” üzenetek terjedtek a közösségi oldalakon.

A jövő évi elnökválasztáson indulni akaró Ousmane Sonkót népfelkelésre való uszítás és egyéb más bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe – közölte az ország főügyésze szombaton.

A főügyész ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hétvégi őrizetbe vételnek nincs köze a június elsején született bírósági ítélethez, amelyben az akkor még szökésben lévő politikust szexuális visszaélés miatt találták bűnösnek, majd ítélték kétévi, szigorított börtönbüntetésre. Azóta a közügyektől is eltiltották, így az elnökválasztáson sem indulhat.

Ousmane Sonko júniusban kihirdetett börtönbüntetése miatt zavargások törtek ki Szenegálban, amelyek a hatósági beszámolók szerint 16, az ellenzék szerint viszont mintegy 30 halálos áldozatot követeltek.

Az ellenzéki politikus a letartóztatása elleni tiltakozásul vasárnap éhségsztrájkba kezdett, és ellenállásra szólította fel az ország népét a közösségi médiában; az ellenzéki Yewwi Askan Wi koalíció pedig hétfőn arra kérte a lakosságot, hogy minél többen menjenek a dakari legfelsőbb bíróság épületéhez, ahol Sonko ügyét tárgyalják.

Hétfő délelőtt utcai megmozdulások is voltak az országban. A fizetős autópályákat fenntartó vállalat közösségi oldalán azt közölte, hogy a tüntetők eltorlaszoltak egy autópályaszakaszt.

Kapcsolódó írásaink