Külföld

20 millió aktivistát mozgósítanának a brit éghajlat-politika miatt

A Guardian jelentése szerint az RSPB, a National Trust és az RSPCA környezetvédelmi csoportok, melyek mintegy 20 millió embert képviselnek, bejelentették, hogy mozgósítani fogják tagjaikat, amennyiben a brit kormány valóban felhígítja az éghajlat-változási kötelezettségvállalásokat – szúrta ki a Liner.

20 millió aktivistát mozgósítanának a brit éghajlat-politika miatt
Rishi Sunak, Nagy-Britannia miniszterelnöke
Fotó: AFP/Justin Tallis

A környezetvédelmi csoportok közös levélben fordultak Rishi Sunak miniszterelnökhöz, aki jelezte, hogy hajlandó visszalépni a zöldpolitikától, ha a konzervatívok választási előnyökhöz jutnának emiatt – írják.

A csoportok közölték:

„Nem fogjuk tétlenül nézni, hogy a politikusok politikai futballpályának használják a környezetvédelmet. Most bátorságra és vezetői képességekre van szükségünk. A múltban számos tagunkat mozgósítottuk kollektíven, rendkívüli eredményekkel, és továbbra is abszolút eltökéltségünk, hogy most is határozottan kiállunk minden, ezt a kritikus politikai menetrendet érő támadással szemben.”

Az időközi választások óta Sunak jelezte, hogy a kormány 2050-re vonatkozó nettó nulla kibocsátási kötelezettségének megközelítése az ő vezetése alatt alakítható lesz, mondván, hogy „arányos és pragmatikus” irányt fog követni, mely „nem okoz szükségtelenül több gondot és több költséget az embereknek”. A koalíció a hozzá intézett levelében sürgős találkozót kért az éghajlati és környezeti válság megvitatására, valamint „nyilvános biztosítékokat” kért a cselekvési szándékáról – írták.

Kapcsolódó írásaink