Külföld

Megkezdték a Hollandia partjainál égő teherhajó elvontatását

A minisztérium hangsúlyozta, hogy mindent elkövetnek a környezetszennyezés elkerülésére

A holland mentőszolgálatok vasárnap megkezdték a Hollandia északi partjainál napok óta lángoló teherhajó elvontatását, ami korábban az Északi-tenger felől érkező heves széllökések miatt késlekedett – közölte az ország infrastrukturális és vízgazdálkodási minisztériuma.

Megkezdték a Hollandia partjainál égő teherhajó elvontatását
A munkálatok 12-14 órát vesznek majd igénybe (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Portuguese Naval Forces

Korábban a tárca még arról számolt be, hogy az elkövetkező napokban folytatódik a szeles időjárás, így a Fremantle Highway nevű, panamai zászló alatt közlekedő autószállító teherhajó elvontatása csak néhány nap múlva kezdődhet el. A minisztérium szerint az erős füstképződés és a széllökések is alábbhagytak időközben, ezért lehetővé vált a munkálatok megkezdése.

A szakemberek szerint a Fremantle Highwayt a Terschelling-szigettől keletre a Schiermonnikoog-szigetig fogják elvontatni. A munkálatok 12-14 órát vesznek majd igénybe. Felhívták a figyelmet, hogy kockázatos műveletről van szó, mivel a mintegy 3800 autóval megrakott teherhajó még mindig lángokban áll, és ha kettétörik, vagy elsüllyed, az súlyos környezetszennyezéssel járna.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy mindent elkövetnek a környezetszennyezés elkerülésére. Több hajó is kíséri a teherhajót, köztük egy olajszennyezés eltakarítására kialakított különleges vízijármű is.

A németországi Bremerhaven kikötőjéből indult teherhajó szerdára virradóra gyulladt ki. Úgy tudni, a rakomány részét képező egyik elektromos autó akkumulátora kaphatott lángra. A hajó 23 tagú indiai legénységét csak részben sikerült sértetlenül kimenteni, miután a mentés során többen megsérültek, egy ember pedig egy mentőhajón meghalt.

Kapcsolódó írásaink