Külföld

Továbbra is küzdenek a lángokkal egy autószállító teherhajó fedélzetén Hollandia partjainál

A parti őrség szóvivője szerint a tűz továbbterjedését megállították, de az oltás nehézségekbe ütközik

A holland tűzoltók továbbra is küzdenek a lángokkal annak az autószállító teherhajónak a fedélzetén, amely napok óta vesztegel Hollandia északi partjainál – közölték csütörtökön a holland hatóságok.

Továbbra is küzdenek a lángokkal egy autószállító teherhajó fedélzetén Hollandia partjainál
A partiőrség közleménye szerint a hajó 180 km-re volt Amszterdamtól, amikor a tűz keletkezett
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Dutch Coast Guard/Handout

A Fremantle Highway nevű, panamai zászló alatt közlekedő teherhajó 2857 autóval indult útnak a németországi Bremerhaven kikötőjéből, és az egyiptomi Port Szaidba tartott, amikor keddről szerdára virradó éjjel tűz ütött ki a fedélzetén, egyelőre ismeretlen okból. A hajó japán tulajdonosát idézve a holland közmédia azt közölte, hogy a hajón szállított 25 elektromos autó egyike kaphatott lángra.

A hajó 23 tagú indiai legénységét csak részben sikerült sértetlenül kimenteni, miután a mentés során többen megsérültek, egy további ember pedig egy mentőhajón meghalt.

A parti őrség szóvivője szerint a tűz továbbterjedését megállították, de a fedélzeten uralkodó magas hőmérséklet miatt az oltás nehézségekbe ütközik, és még napokig eltarthat. Hozzátette, hogy minél több víz kerül a hajótestbe, annál nagyobb a kockázata egy elsüllyedéssel bekövetkező környezeti katasztrófának.

A teherhajó két északholland sziget, Ameland és Terschelling közelében vesztegel egy vontatóhajóhoz kötve, de a szél és a sodrás következtében lassanként nyugat felé sodródik. A hajózási útvonalaktól egyelőre sikerül távoltartani, így nem zavarja a közlekedést.

A közelben található lakott települések, így Ameland sziget önkormányzata is aggódik a hajó sorsa miatt, és a lehetséges vészforgatókönyveken gondolkodik.

Mark Harbers, az infrastruktúráért és vízügyekért felelős holland miniszter pedig arra figyelmeztetett a holland parlamentnek írt üzenetében, hogy az esetlegesen elsüllyedő teherhajóból kiszivárgó olajat a sodrás előbb a világörökség részét képező és több mint tízezer állatfajnak otthont adó Watt-tenger és a holland tengerpart, majd az Északi-tenger felé vinné tovább, beláthatatlan ökológiai károkat okozva.

Kapcsolódó írásaink