Külföld

A CNN bemutatta a krími híd elleni merénylethez használt ukrán drónokat

Az incidensre válaszul Moszkva fokozta az Odessza kikötővárosban lévő ukrán katonai létesítményekre mért csapásokat

A CNN azt állítja, hogy újságírói ritka módon bejutottak egy titkos ukrán haditengerészeti létesítménybe, amelyet a hónap elején a Krím-híd elleni tengeri dróntámadás előkészítésére használtak, amellyel két civilt meggyilkoltak – írta az Oroszhirek.hu.

A CNN bemutatta a krími híd elleni merénylethez használt ukrán drónokat
A Crimea24TV felvétele a megrongálódott kercsi hidról, 2023. július 17-én
Fotó: AFP/Crimea24TV

Az amerikai tévécsatorna vasárnapi beszámolójában azt állította, hogy az ukrán tisztviselők nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy elrejtsék a bázis részleteit, amely állításuk szerint egy „titkos tó” partján található. Ennek ellenére riportereiknek mégis engedélyezték, hogy filmezzék a tengeri drónokat.

A drónok fejlesztője, „aki névtelenséget kért”, azt mondta a csatornának, hogy a hajókon csak az ukrajnai konfliktus 2022. februári kirobbanása után kezdtek el dolgozni, hozzátéve, hogy azokat Kijev tervezte és gyártotta.

A CNN leírása szerint a drónok öt méter hosszú, akár 1000 kilogramm súlyú hajók, amelyek robbanótöltete akár 300 kilogramm is lehet, hatótávolságuk 800 kilométer, maximális sebességük pedig 80 km/óra. Ezek a drónok – tette hozzá – „egyre inkább lehetővé teszik az ukránok számára, hogy támadják és megfigyeljék az oroszokat a Fekete-tengeren és a Krím félszigeten”.

A csatorna forrásai azt állították, hogy Kijev e drónok segítségével támadásokat intézett a Krími híd ellen e hónap elején, valamint az orosz fekete-tengeri flotta kulcsfontosságú bázisául szolgáló Szevasztopol kikötőváros ellen még tavaly októberben.

A csatorna felvételeket is megosztott az utóbbi támadásról, amelyeket az egyik tengeri drónról rögzítettek, amint az egy orosz hadihajónak tűnő hajót próbált megközelíteni a lövések közben. A moszkvai védelmi minisztérium akkor azt mondta, hogy Kijev „terrortámadást” kísérelt meg a Fekete-tengeri Flotta ellen, aminek következtében kisebb károk keletkeztek egy vonóhálós hajóban.

Időközben a hónap elején a krími híd elleni ukrán dróntámadás megrongálta az úttest egy szakaszát, és megölt egy orosz házaspárt, tizenéves lányukat pedig megsebesítette. Vlagyimir Putyin elnök brutálisnak és katonai szempontból értelmetlennek nevezte a támadást, mivel az infrastruktúrát már nem használják harci eszközök szállítására.

Az incidensre válaszul Moszkva fokozta az Odessza kikötővárosban lévő ukrán katonai létesítményekre, köztük a haditengerészeti drónok gyártására és tárolására használt létesítményekre mért rakétacsapásokat.

Kapcsolódó írásaink