Külföld

A Pentagon veszélyességi pótlékot fizet az Ukrajnában szolgáló amerikai katonáknak

Hivatalosan az Egyesült Államoknak jelenleg csak kis számú katonája állomásozik Ukrajnában

A Pentagon további veszélyességi pótlékot vezetett be az Ukrajnában szolgáló amerikai katonák számára – jelentette pénteken a Military Times című lap egy amerikai védelmi tisztviselőre hivatkozva, számol be az oroszhirek.hu.

A Pentagon veszélyességi pótlékot fizet az Ukrajnában szolgáló amerikai katonáknak
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kiadvány szerint a közvetlen veszélyességi pótlék (IDP, imminent danger pay) néven ismert bónuszt minden olyan területen tevékenykedő katonának felajánlják, ahol ellenséges tűz vagy aknák, lázadás, polgárháború vagy terrorizmus miatt megsérülhetnek.

A kifizetés bevezetéséről először egy feljegyzésből derült ki, amelyet állítólag a Pentagon legfőbb személyzeti tisztviselője, Grier Martin írt, és amely július 13-i keltezésű, és csütörtökön került fel az amerikai légierő nem hivatalos Facebook-oldalára. A Military Times azt állítja, hogy egy Pentagonon belüli forrása most megerősítette a dokumentum hitelességét.

A feljegyzés szerint az Ukrajna teljes szárazföldi területét és légterét visszamenőlegesen, 2022. április 24-i hatállyal IDP-zónává nyilvánítják. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg Ukrajnában szolgálatot teljesítő vagy azóta ott szolgáló amerikai katonai személyzet minden tagja jogosult napi 7,50 dolláros (kb. 2500 forint) pluszjuttatásra, amelynek felső határa havi 225 dollár (kb. 76 000 forint).

A Military Times megjegyezte, hogy az IDP-kifizetések a katonák alapfizetésén és más bónuszokon felül járnak, és hogy egyes katonák jogosultak lehetnek arra, hogy a bónuszt utólagos kifizetésként kapják meg.

Az emlékeztető azt is kimondta, hogy csökkenteni fogják az úgynevezett Hardship Duty kifizetések havi mértékét, amely az Ukrajnában szolgáló amerikai katonáknak további havi 150 dollárt biztosított. Az IDP bevezetése után ez a bónusz havi 100 dollárra csökken, ami azt jelenti, hogy a katonák legfeljebb 325 dollár havi veszélyességi pótlékot kaphatnak.

Hivatalosan az Egyesült Államoknak jelenleg csak kis számú katonája állomásozik Ukrajnában. A Military Times szerint ennek a kontingensnek egy része a kijevi amerikai nagykövetségen dolgozik, annak biztonsági szolgálatában és a Washington által Ukrajnának küldött több milliárd dollár értékű katonai felszereléssel kapcsolatban.

Az ABC News szerint az amerikai nagykövetségen dolgozó másik különleges műveleti csoport az orosz katonai hadjárat kezdete óta segíti az ukrán csapatokat hírszerzési műveletekkel és magas rangú látogatók védelmével. A hírügynökség azt állította, hogy ez a csapat nem vesz részt katonai műveletekben, és nem látogat el a frontvonalakra sem.

Kapcsolódó írásaink