Külföld

Az ukrán parlament megszavazta a kulturális miniszter menesztését

Tkacsenko leváltását 321 képviselő támogatta a 450 tagú törvényhozásban

Az ukrán parlament csütörtöki ülésén támogatta Olekszandr Tkacsenko menesztését a kulturális minisztérium éléről – hozta nyilvánosságra Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon.

Az ukrán parlament megszavazta a kulturális miniszter menesztését
A francia kultúrminiszter, Rima Abdul-Malak és Oleksandr Tkachenko
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Tkacsenko leváltását 321 képviselő támogatta a 450 tagú törvényhozásban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta Denisz Smihal miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a törvényhozásnál Tkacsenko menesztését a tárca éléről, és nevezzen ki mást erre a posztra. Tkacsenko később bejelentette, hogy benyújtotta lemondását – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Tkacsenko az ukrán közvélemény rosszallása ellenére helyénvalónak nevezte, hogy a háború alatt több mint 500 millió hrivnyát (körülbelül 4,7 milliárd forint) fordítsanak az állami költségvetésből a holodomor – az ukrán nép ellen az 1930-as évek elején elkövetett népirtás – nemzeti múzeumának felépítésére.

Az ukrán parlament július 13-án fogadta el a múzeum építésének befejezéséhez szükséges finanszírozásról szóló törvénytervezetet, amelyet felháborodással fogadott a társadalom, akárcsak azt, hogy a kijevi Haza Anyácska szobron Ukrajna címerére cseréljék a szovjet sarló-kalapácsos címert. Sokan sürgették a vezetést, hogy csak a győzelemre és a létfontosságú feladatokra koncentráljanak, azaz a sérült infrastruktúra újjáépítésébe, az egészségügybe és az oktatásba fektessenek be, de ne költsenek állami pénzeket múzeumokra, műemlékekre, gyaloghidakra és járdafelújításra, ezekről ugyanis háború idején le lehet mondani – írta a hírportál.

A parlament a csütörtöki ülésen – 320 támogató szavazattal – megfosztotta mandátumától Jurij Arisztov kormánypárti képviselőt. A nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság alelnöki tisztségét is betöltő képviselő maga nyújtotta be lemondását mandátumáról a törvényhozásnak, miután közfelháborodást okozott azzal, hogy a háború alatt, július közepén a Maldív-szigeteken üdült egy ötcsillagos szállodában. Utazása miatt az Állami Nyomozó Iroda (DBR) és a főügyészség megindította vele szemben a büntetőeljárást annak gyanújával, hogy hamis adatközléssel jutott ki Ukrajnából külföldre.

Ukrajnában januárban elnöki rendelet és kormánydöntés is született, amely megtiltja az állami tisztségviselőknek, hogy az országot sújtó háború alatt alapos indok nélkül külföldre utazzanak. A parlamenti és az önkormányzati képviselők, az ügyészek, a bírók, valamint más tisztségviselők csakis szolgálati út céljából léphetik át a határt. Engedélyezett számukra a külföldi utazás tárgyalások, gyógykezelés, valamint kiskorú gyermekek ellátása céljából, de nyaralni nem mehetnek külföldre.

Kapcsolódó írásaink