Külföld

Hazaárulással gyanúsítottak meg az ukrán hatóságok több korábbi parlamenti képviselőt

A vád szerint ukránellenes propagandát terjesztettek uniós országokban

Hazaárulással gyanúsították meg Vadim Rabinovics, mandátumától már korábban megfosztott volt ukrán parlamenti képviselőt, a betiltott Ellenzéki Platform – Az Életért elnevezésű párt egyik vezető politikusát – közölte szerdán az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR).

Hazaárulással gyanúsítottak meg az ukrán hatóságok több korábbi parlamenti képviselőt
Medvedcsuk és Vadim Rabinovics
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Sergii Kharchenko

A hatóságok szerint Rabinovics ukránellenes propagandát terjesztett az uniós országok lakosságának és politikai vezetésének körében. Több beszédében és interjújában tett kijelentései a DBR szerint „manipulatívak voltak, és sértették Ukrajna szuverenitását, területi integritását és sérthetetlenségét, állam-, gazdasági és információbiztonságát„.

„Propagandatevékenysége segítette az Oroszországi Föderáció vezetését katonai-politikai céljaik elérésében, és ideológiai segítséget nyújtott az Oroszországnak az Ukrajna elleni felforgató tevékenységhez” – emelte ki a nyomozó iroda.
Vadim Rabinovics az Oroszország által Ukrajna ellen indított, teljes körű háború tavaly februári kezdete óta külföldön tartózkodik. Képviselői mandátumát tavaly november 3-án megvonták.

Rabinovics a magát Vlagyimir Putyin orosz elnök „komájaként” emlegető, őrizetbe vett és fogolycserével Oroszországba átszállított Viktor Medvedcsuk ismert ukrán üzletember közeli politikai szövetségese, egykori párttársa.

Az ukrán hatóságok kedden hazaárulással gyanúsították meg Jevgenyij Murajev Moszkva-párti volt parlamenti képviselőt is. A nyomozás szerint Murajev az általa irányított Nas tévécsatornát használta arra, hogy „Ukrajna információs terében tömegesen terjessze a Kreml narratíváit”, továbbá „torz információkat” adott Ukrajna belső helyzetéről és annak nemzetközi színtéren való megítéléséről.

Úgyszintén hazaárulással gyanúsították meg a héten az Ellenzéki Platform – az Életért párt egy másik képviselőjét, Olekszandr Ponomarjovot is.

Kapcsolódó írásaink