Külföld

A Zaporizzsja megyei orosz ombudsman a háború gyerekáldozatairól tájékoztatott

2022 decembere óta a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében kilenc gyerek vesztette életét, és további 19 kiskorú megsebesült

Kilenc gyerek vesztette életét, és további 19 kiskorú sebesült meg 2022 decembere óta a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében az ukrán hadsereg belövései és egyéb akciói következtében – mondta el csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek Julija Szazsajeva, a terület orosz megszállás alatti része vezetőjének gyerekjogi tanácsadója.

A Zaporizzsja megyei orosz ombudsman a háború gyerekáldozatairól tájékoztatott
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Aris Messinis

A sebesült gyerekek között vannak, akik végtagjaikat veszítették el, vagy mellkasi sérüléseket szenvedtek – mondta a gyerekjogi képviselő, aki 2022 decembere óta tölti be ezt a tisztséget. Előtte nem volt gyerekjogi ombudsman a megyében.

Szazsajeva elmondta, hogy a háború következményeit azok a gyerekek is kénytelenek elszenvedni, akik a szüleiket veszítették el, árvaságra jutottak. Őket a rokonaiknál próbálják elhelyezni – tette hozzá.

A Donyec-medencében csütörtökön tartják a háború gyerekáldozatainak emléknapját. Ez alkalomból megkoszorúzzák az elvesztett gyermekeiket sirató anyák melitopoli emlékművét.

Kapcsolódó írásaink