Külföld

A szenegáli kormány tízéves tervet ismertetett az illegális kivándorlás visszaszorítására

Tízéves tervet dolgozott ki a szenegáli kormány az embercsempészek segítségével, illegálisan megkísérelt kivándorlás megfékezésére, miután az országból törvénytelenül távozók körében az elmúlt időszakban sorra következtek be a tragédiák – jelentette be Antoine Félix Abdoulaye Diome belügyminiszter csütörtökön Dakarban.

A szenegáli kormány tízéves tervet ismertetett az illegális kivándorlás visszaszorítására
Az országból törvénytelenül távozók körében az elmúlt időszakban sorra következtek be a tragédiák
Fotó: AFP/Eyepress/SOS Mediterranee

A terv a megelőzésre, a határőrizet megerősítésére, az embercsempészekre kiszabott büntetések súlyosbítására, a társadalombiztosítási szolgáltatások javítására, valamint a hazatérés mellett döntő kivándorlók visszautazásának és visszailleszkedésének segítésére épül. A kormány azt reméli, hogy a program segítségével 2033-ra jelentősen csökken a kivándorlás – emelte ki Diome, hozzátéve, hogy a közelmúltban már értek el biztató eredményeket az illegális migráció elleni küzdelemben.

Dakar nemzetközi pénzügyi forrásokhoz is szeretne jutni tervének sikeres végrehajtása érdekében.

A kormány nemrég ismertette statisztikáit, amelyek szerint idén már 735 illegális kivándorlót állítottak elő, őrizetbe vettek 47 embercsempészt, és lefoglaltak kilenc bárkát, amelyeket ilyen célra használtak. Az országban csak az elmúlt két hétben 30 migráns halt meg és sokan eltűntek kivándorlási kísérlet közben bekövetkezett hajóbalesetben.

Kapcsolódó írásaink