Külföld

Szudáni válság: az UNICEF szerint az erőszak már több mint 400 gyerek életét követelte

A harcok miatt már több mint 737 ezren menekültek el Szudánból, állítja az ENSZ

Már legalább 435 gyerek halt meg, több mint 2000 pedig megsebesült Szudánban a három hónapja tartó erőszak miatt – derült ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) hétfőn közzétett bejelentéséből.

Szudáni válság: az UNICEF szerint az erőszak már több mint 400 gyerek életét követelte
Az UNICEF szerint az erőszak már több mint 400 gyerek életét követelte (képünk illusztráció)
Fotó: MAHMUD TURKIA / AFP

Ted Chaiban, a szervezet jelenleg Szudánban tartózkodó ügyvezetőigazgató-helyettese szerint az utóbbi 100 napban felfoghatatlan méreteket öltött a konfliktus gyerekekre gyakorolt hatása. Hozzátette, hogy immár naponta halnak, illetve sebesülnek meg kiskorúak, rendszeresek a gyerekrablások, az iskolákat pedig lerombolják és kifosztják.

Az UNICEF mostanáig összesen 2500, a gyermekek jogait érő jogsértésről tud országszerte, a közleményben azonban kiemelik, hogy a jogsértések száma vélhetően sokkal magasabb. Felhívják a figyelmet arra is, hogy nőtt a szexuális erőszak száma.

Szudánban április 15-én törtek ki harcok az Abdel Fattáh al-Burhán ideiglenes államfő vezette kormányerők és a vele szemben álló, Mohamed Hamdan Dagalo által irányított Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) és arab szövetségesei között. A főváros, Kartúm mellett a dárfúri térség vált a harcok gócpontjává.

A harcok kirobbanása óta a felek több tűzszünetet is bejelentettek már, de ezeket sorra megszegték.

Az országban csaknem 14 millió gyerek szorul humanitárius segélyre. A konfliktus kirobbanása előtt Szudánban mintegy 3,8 millió belső menekültet regisztráltak, köztük 1,9 millió kiskorút.

Az ENSZ által legutóbb közzétett adatok szerint a harcok miatt már több mint 737 ezren menekültek el Szudánból.

Kapcsolódó írásaink