Külföld

Letartóztattak egy magas rangú ukrán katonatisztet Kijevben

A sorozásért volt felelős Odesszában

Letartóztattak hétfőn Kijevben egy magas rangú ukrán katonatisztet, aki korábban az Odesszai területen a sorozásért volt felelős, néhány nappal azután, hogy több millió dollár értékű tiltott vagyonosodással vádolták meg – írja az oroszhirek.hu.

Letartóztattak egy magas rangú ukrán katonatisztet Kijevben
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Jevhenyij Boriszov két napig szökésben volt, de hiábavalónak bizonyultak kísérletei, hogy telefonszámok, autók és tartózkodási helyének változtatásával próbálta eltitkolni hollétét – közölte az ukrán Állami Nyomozóiroda.

Múlt szerdán Olekszandr Novikov, a Korrupcióellenes Nemzeti Ügynökség (NAPK) vezetője Boriszovot állítólag rekordbűnözőként azonosította, aki hivatali ideje alatt mintegy 5,1 millió dollárnyi illegális haszonra tett szert. A tisztet a múlt hónapban felmentették tisztségéből, de az ügynökség sajtótájékoztatójának idején még az ukrán hadsereg soraiban állt.

Objektum doboz

Boriszov nem sokkal azután veszítette el állását, hogy a Szhemi projekt, egy ukrán oknyomozó médium arról számolt be, hogy a családjának Spanyolországban ingatlanok és luxusautók vannak a tulajdonában. Szombaton a projekt frissített jelentést tett közzé a vizsgálatról.

Ebben azt írták, hogy a több mint 4 millió dollárt érő ingatlan tulajdonosa két hónappal azután, hogy az újságírók először azonosították, változatlan maradt. A tulajdonjog Boriszov családtagjainak, köztük édesanyjának és feleségének nevén volt, de a jelentések szerint nem szerepelt a kötelező átláthatósági közzétételi formanyomtatványokon.

Később, szombaton az ukrán főügyészség arról számolt be, hogy büntetőeljárást indított Boriszov állítólagos jogtalan meggazdagodása miatt. Azzal is megvádolták, hogy 2022 végén hamis ürüggyel lépte át az országhatárt.

A tisztviselő mintegy egy hónapot töltött családtagjaival több külföldi helyszínen, köztük a spanyolországi Seychelle nevű üdülőhelyén – áll a jelentésben. Ukrajnában az Oroszországgal fennálló fegyveres konfliktus közepette szigorú határellenőrzés van érvényben. A katonaköteles korú férfiaknak külön engedélyre van szükségük ahhoz, hogy külföldre mehessenek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elrendelte Boriszov elbocsátását a hadseregből, és közölte, hogy a kormány országszerte átfogó ellenőrzést fog végezni a sorozási központokban.

Ezeknek a központoknak a tevékenysége ellentmondásos volt Ukrajnában, amely gördülő mozgósítást folytat a háborús erőfeszítések fenntartása érdekében. Számos, az interneten keringő videón látható, amint férfiakat gyűjtenek össze, akár erőszakkal is, sorozás céljából.

Kapcsolódó írásaink