Külföld

Az ENSZ tárgyal Észak-Koreával az őrizetbe vett amerikai katona ügyében

Amerikai tisztségviselők jelezték: aggasztja őket King sorsa, miután Észak-Korea eddig semmiféle információt nem adott ki róla

Tárgyalások kezdődtek az ENSZ és Phenjan között annak az amerikai katonának a sorsáról, aki engedély nélkül lépett be Észak-Korea területére, és ezért őrizetbe vették – közölte Andrew Harrison, az ENSZ-parancsnokság helyettes vezetője hétfőn.

Az ENSZ tárgyal Észak-Koreával az őrizetbe vett amerikai katona ügyében
Az ENSZ tárgyal Észak-Koreával az őrizetbe vett amerikai katona ügyében (képünk illusztráció)
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Harrison sajtótájékoztatón elmondta: a koreai háborút 1953-ban lezáró fegyverszüneti megállapodás során létrejött kommunikációs mechanizmus keretében kezdődtek megbeszélések az észak-koreai hadsereggel.

Hozzátette: a parancsnokság számára az a legfontosabb, hogy Travis King jól van-e, és hogyan bánnak vele.

Az ENSZ-parancsnokság feladata a fegyverszünet ellenőrzése, munkájában több ország vesz részt Washington vezetésével. Dél-Koreában mintegy 27 ezer amerikai katona állomásozik.

Észak-Korea egyelőre nem nyilatkozott a 23 éves Kingről, aki július 18-án lépte át engedély nélkül a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonalat. Az amerikai katona szervezett kirándulás keretében járt a demilitarizált övezetben.

Amerikai tisztségviselők jelezték: aggasztja őket King sorsa, miután Észak-Korea eddig semmiféle információt nem adott ki róla.

Travis Kinget ittas állapotban történő verekedés és a szöuli rendőrséggel való összetűzés miatt két hónapra bebörtönözték, július 10-én szabadult. A férfit fegyelmi eljárás várta az Egyesült Államokban, és hazafelé kellett volna tartania a kirándulás helyett. Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen körülmények között került be a kirándulócsoportba.

Családja szerint King nehezen viselte a távollétet otthonától, és nagyon lesújtotta, hogy fiatalon meghalt az egyik unokatestvére.

Az amerikai külügyminisztérium utazási tanácsai arra szólítják fel az amerikai állampolgárokat, hogy semmi esetre se lépjenek be Észak-Korea területére, „mivel továbbra is komoly a kockázata az amerikai állampolgárok őrizetbe vételének, letartóztatásának és hosszú távú fogva tartásnak”.

Ezt az után vezették be, hogy a phenjani hatóságok 2015-ben őrizetbe vették Otto Warmbier amerikai egyetemistát, aki szervezett észak-koreai turistaúton vett részt, és szabálysértést követett el. Warmbier 2017-ben meghalt, pár nappal azután, hogy Phenjan szabadon engedte a már kómában fekvő amerikai diákot, és hazaszállították az Egyesült Államokba.

A két Korea között feszült a viszony, mert Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait semmibe véve rendszeresen rakétateszteket hajt végre, az Egyesült Államok pedig hadgyakorlatokat tart Dél-Koreával a félsziget közelben, legutóbb pedig ballisztikus rakétákkal felszerelt, atomtengeralattjárót küldött Dél-Koreába.

Kapcsolódó írásaink