Külföld

Németország legerősebb pártjává válhat az AfD?

Az AfD újabb két ponttal, 20-ról 22-re erősödött az Insa által a Bild am Sonntag számára készített heti felmérés szerint. A múlt héten még a többi nagy közvélemény-kutató intézetnél is 20 százalékon állt a konzervatív párt.

Németország legerősebb pártjává válhat az AfD?
Hétről hétre erősödik az AfD
Fotó: dpa via AFP/Swen Pförtner

Az Insa a CDU/CSU-t 26 százalékra teszi (mínusz egy százalékponta a múlt heti eredményükhöz képest). A többi nagy pártnál nem történt változás: az SPD 18 százalékon, a Zöldek 14 százalékon, az FDP 7 százalékon, a Baloldal pedig 5 százalékon áll.

A YouGov közvélemény-kutató intézet által a Deutsche Presse-Agentur megbízásából készített friss felmérés szerint az állampolgárok 57 százaléka jelenleg szélsőjobboldali pártnak tartja az AfD-t, míg 19 százalék szerint az AfD polgári-konzervatív párt.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal 2021 márciusában az AfD-t a szélsőjobboldali pártok közé sorolta. Ezt a titkosszolgálati eszközök alkalmazását lehetővé tevő besorolást a kölni közigazgatási bíróság 2022 márciusában megerősítette. Az AfD fellebbezett. A münsteri felsőbb közigazgatási bíróság előtti eljárás még nem zárult le.

Kapcsolódó írásaink