Külföld

Berlinben nem csak a költségvetést kozmetikázzák

A hiúság vására: Egy lakás árát költötte szépítkezésre a német külügyminiszter

Annalena Baerbock (Zöldek) alighanem minden idők legdrágább politikusa. Az AfD adatigényléséből derült ki, hogy tavaly 136 552 eurót költött sminkesekre és fodrászra. Ez átszámolva 51 103 482 forint, amiért a német főváros Charlottenburg kerületében egy kétszobás lakást lehet kapni.

Berlinben nem csak a költségvetést kozmetikázzák
Annalena Baerbock
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A „feminista külpolitika” úttörője egyébkén havi 8925 eurós átalánydíjat fizetett sminkesének (ÁFA-val együtt) a költségtérítése terhére.

Fontos megjegyezni, hogy ez többletkiadás: a szövetségi kormánynak vannak munkaviszonyban foglalkoztatott sminkesei, fodrászai, Baerbock azonban fontosnak tartja, hogy „külsős szakértőt” is alkalmazzon. Összességében egyébként a német kabinet csak az idei első félévben mintegy félmillió eurót, 187 120 273 forintot fordított a megbízott fodrászok, sminkesek, kozmetikusok és fotósok költségeire.

A német kormányt amúgy törvény kötelezi a takarékosságra. A szépészeti kiadások pedig nem látszanak meg a „jelzőlámpa koalíció” (szociáldemokraták, liberálisok, zöldek) támogatásán. Az INSA legfrissebb, július 17-i felmérése szerint a centrista CDU/CSU 27, a nem csak nevében keresztény-konzervatív AfD 20,5, a szocialista Baloldal pedig 5 százalékon áll, szemben az SPD 18, a Zöldek 14 és az FDP 7 százalékával.

Az is igaz ugyanakkor, hogy Annalena Baerbock a második legnépszerűbb kormánypárti politikus: 37 százalék elégedett a teljesítményével, és „csupán” 58 százalék nem, ami saját mezőnyében tényleg jó eredménynek számít.

Kapcsolódó írásaink

Mindennek lehordta Berlin a kíanaiakat

ĀA német kormány csütörtökön elfogadott stratégiája egy vádirat Peking ellen, de a szövetségi kormány szerint ez nem veszélyezteti a kétoldalú kapcsolatokat