Külföld

Japán kész Tajvan segítségére sietni, ha...

Japán valószínűleg Tajvan segítségére sietne, ha egy kínai invázió ugyanolyan nemzetközi támogatást váltana ki, mint Ukrajna esetében – olvasható a The Telegraph cikkében.

Japán kész Tajvan segítségére sietni, ha...
Egy tajvani hadihajó amerikai gyártmányú rakétát lő ki egy hadgyakorlaton
Fotó: AFP/Sam Yeh

Az ukrajnai háború ráébresztette Tokiót arra, hogy a küszöbén is kitörhet egy konfliktus, és Tajvan jövője most a legfontosabb kérdés a számára – írja a lap, majd idézi a szigetország védelmi államtitkárát.

Tosiro Ino azt mondta: „Ha az emberekben világszerte megvan az akarat, hogy támogassák Tajvant, hasonlóan ahhoz, ahogyan Ukrajnát támogatták, amikor tanúi voltunk Oroszország agressziójának, akkor igen, nagyon is lehetséges, hogy valamilyen támogatást fogunk nyújtani Tajvannak.”

Elismerte azonban, hogy Tokió még nem döntötte el, hogy ez a támogatás milyen formában történne.

„Ebben a pillanatban nem vagyok biztos abban, hogy ez védelmi felszerelésekkel kapcsolatos támogatás lesz-e, vagy logisztikai támogatás” – magyarázta, hozzátéve, hogy minden lépéshez a japán nép konszenzusára lenne szükség.

„Fenyegetésnek tekintjük, hogy Kína növeli a katonai költségvetését, és meredeken növeli az asszertivitását a tengeri övezetekben. Ilyen szintű fenyegetést eddig még nem láttunk” – folytatta.

A cikk szerint Japán azt a következtetést vonta le az ukrajnai eseményekből, hogy növelnie kell elrettentő képességeit, miközben a Pekinggel folytatott „konstruktív párbeszédre” kell összpontosítania, hogy eleve elkerülje az eszkalációt.

„Fontosnak tartjuk annak demonstrálását, hogy nehéz lesz katonai eszközökkel megszállni Tajvant, vagy agresszív lépést tenni Tajvan ellen” – tette hozzá Tosiro Ino.

Kapcsolódó írásaink