Külföld

Szlovák belpolitikai botrányt kavart a Budapest Pride

„Elfogadhatatlan progresszív nyomás, a budapesti nagykövet úgy viselkedik, mintha a magánvállalatáról lenne szó” – üzenték Pavol Hamzíknak, Szlovákia magyarországi nagykövetének – szúrta ki a Mandiner.

Szlovák belpolitikai botrányt kavart a Budapest Pride
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Juan Barreto

A legutóbbi Budapest Pride-ot 31 nagykövetség, köztük a szlovák is támogatta – írja a Hlavné správy szlovák lap. Nemcsak, hogy a nagykövetség épületére kitűzték a szivárványos zászlót, Pavol Hamzík, Szlovákia magyarországi nagykövete is aláírásával látta el a nagykövetségek támogató állásfoglalását – írják.

Marián Kéry (Smer SD párt) további elfogadhatatlan progresszív nyomást lát ebben: „A Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövete, Pavel Hamzík biztosan aggódik az LMBTQI+ közösség magyarországi támogatásának helyzete miatt. Bár, különösen azzal, hogy Magyarország lehetővé teszi a bejegyzett élettársi kapcsolatot a homoszexuális párok számára, liberálisabb, mint Szlovákia.”

„Éppen ezért a nagykövet úr, minket, mint Szlovákiát az aláírással csatlakoztatott több ország magyarországi nagykövetségének közös üzenetéhez és támogató nyilatkozatához a múlt hétvégén megrendezett budapesti szivárvány fesztiválhoz. Jól olvassák, az aláírással egész Szlovákiát adta hozzá valamihez, aminek nálunk nincs támogatottsága. Miközben a nagykövet úr elfelejtette, hogy a nagykövetség nem az ő »vállalata«. A nagykövet a mi országunkat képviseli. És ezzel együtt a mi értékeinket is képviselnie kellene” – fogalmaz Kéry.

Kapcsolódó írásaink