Külföld

Ursula Von der Leyen: Határozottan elítélem, hogy Oroszország megszüntette a fekete-tengeri gabonaegyezményt

Határozottan elítélem Oroszország cinikus lépését, hogy az ENSZ és Törökország erőfeszítései ellenére megszünteti a fekete-tengeri gabonakezdeményezést – írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfői Twitter-bejegyzésében.

Ursula Von der Leyen: Határozottan elítélem, hogy Oroszország megszüntette a fekete-tengeri gabonaegyezményt
Ursula von der Leyen
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

A Kreml hétfőn bejelentette, hogy nem újítja meg az éjfélkor lejáró fekete-tengeri orosz–ukrán gabonaegyezményt, hozzátéve, hogy Moszkva kész azonnal visszatérni az egyezményhez, ha teljesülnek a feltételei.

Von der Leyen bejegyzésében azt írta: EU azon dolgozik, hogy a világ kiszolgáltatottjai számára élelmiszer-biztonságot biztosítson, és szolidaritási sávok segítségével továbbra is ki fogja juttatni az agrár-élelmiszeripari termékeket Ukrajnából a globális piacokra.

A 2022 júliusában Isztambulban aláírt és már kétszer megújított megállapodás lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonáját az orosz blokád ellenére a Fekete-tengeren keresztül exportálja. Az elmúlt évben csaknem 33 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket.

Moszkva arra hivatkozik, hogy akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítása, amely szintén a megállapodás része. Egyben azt állította, hogy nem valósul meg az egyezmény kimondott célja, amely lehetővé teszi a gabonafélék szállítását a nélkülöző országokba.

Kapcsolódó írásaink