Külföld

Mit is akar exportálni Zelenszkij?

Csaknem másfél órás szózatot intézett az ukrán parlamenthez a közelmúltban Volodimir Zelenszkij. A beszédében a szokásos paneleken túl – a szabad világot védik az orosz agresszióval szemben, győzni fognak, de még több fegyverre van szükségük – az orvosi marihuána legalizálásáról és a háború utáni terveiről értekezett. E tekintetben legalábbis félreérthető módon.

Mit is akar exportálni Zelenszkij?
Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP/Ukrainian Presidential Press Service/Handout

Ukrajna a világ egyik vezető lőszer- és dróngyártójává kíván válni, mindemellett széles körben megosztaná katonai tapasztalatait, hogy védje Afrika és a Közel-Kelet békéjét, megóvja az államokat az erőszak eszkalációjától – hangoztatta még június végén Volodimir Zelenszkij, aki Grúzia és Moldávia problémáira (az abház, oszét és a transznyisztriai szeparatizmus) is tudja a megoldást: megsemmisítő győzelmet kell aratni Oroszország fölött.

MH/Verhovna Rada

Az ukrán elnök azonban másról is beszélt: a nemzetközi közvélemény figyelmét az orvosi marihuána legalizálásával hívta fel magára. Erre szerinte azért van szükség, hogy az embereket megszabadítsák a háborús traumáiktól és a stressztől. Az indokolás viszont ennél bővebb volt, és meglehetősen kétértelmű.

A gondolatmenetet azzal indította, hogy az ukránok testi-szellemi felépülésének támogatása érdekében az állam új munkahelyeket hoz majd létre, és idővel „globális exportőrévé” akar válni a rehabilitációs megoldásoknak. Nem árulta el, mire gondol pontosan, viszont azzal folytatta:

„A világ minden jó gyakorlatát, a leghatékonyabb irányelveket, megoldásokat – mindegy milyen nehéznek vagy szokatlannak tűnnek – ezért be kell vezetnünk Ukrajnában, hogy az ukránok, az állampolgáraink, ne szenvedjenek tovább a fájdalomtól, a stressztől és a háborús traumáktól.”

Menet közben még egy kis hatásszünetet is tartott, aztán végül kibökte:

„Nevezetesen végre legalizálnunk kell a cannabisalapú gyógyszereket.”

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy Volodimir Zelenszkij jövőképében Ukrajna a világ egyik vezető fegyver-, lőszer- és cannabisexportőreként van jelen.

Érdemes megemlíteni, az ukrán elnök már a háború kitörése előtt ígéretet tett a legalizálásra. Országa egyébként 2022. február 24. előtt is Európa egyik kiemelt drogelosztó központja volt, számottevő hazai produktummal. Az ENSZ bűnügyi hivatala szerint a 2019-es 17-ről 2020-ra 79-re emelkedett a felszámolt illegális laboratóriumok száma. Ezek közül rekordmennyiségű, 67 gyártott amfetamint, szemben a 2019-es öttel, és ezt a magas számot csak részben magyarázza a fokozott hatósági aktivitás. Az UNODC tavaly arra figyelmeztetett: az ország szintetikuskábítószer-gyártási kapacitása a háború elhúzódásával tovább nőhet.

Kapcsolódó írásaink