Külföld

Menekülnének az orvosok Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia állami egészségügyi szolgálata (NHS) minden idők leghosszabb sztrájkjával kénytelen szembenézni, mivel több tízezer orvos csütörtökön ötnapra beszüntette a munkát az elégtelen bérezés miatt – derült ki az Al-Dzsazíra riportjából.

Menekülnének az orvosok Nagy-Britanniából
Sztrájkoló orvosok Nagy-Britanniában
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Wiktor Szymanowicz

Reggel 7 órakor rezidensek ezrei szüntették be a munkát, és sokan közülük 35 százalékos béremelést követelnek a kórházak előtti sztrájkőrségekben kihelyezett transzparenseiken Anglia-szerte. A Brit Orvosi Szövetség (BMA), az orvosok szakszervezete azt szeretné elérni, hogy a kezdő orvosok fizetése az infláció figyelembevételével érje el a 2008-as szintet.

Erre azért is szükség van, mert az utóbbi időben Anglia mintegy 75 000 orvosjelöltjének munkaterhelése jelentősen megnőtt, mivel a koronavírus-járvány miatt rekordhosszúságúvá váltak a várólisták.

„Ma kezdődik az orvosok leghosszabb egyszeri munkabeszüntetése az NHS történetében, de ez nem olyan rekord, amelynek be kellene kerülnie a történelemkönyvekbe” – mondták a BMA vezetői, dr. Robert Laurenson és Dr. Vivek Trivedi az Al-Dzsazírának.

Arjan Singh, egy 27 éves rezidens, aki a londoni University College Hospital előtt sztrájkolt, azt mondta, hogy az NHS mostanában már csak „jóindulatból működik, és ez az utolsó esély arra, hogy ez megváltozzon”.

Hangsúlyozta: ő és a kollégái azt tervezik, hogy olyan országokba mennek, ahol „törődnek az orvosaikkal”. „Az orvosok rájöttek, hogy egy globális piacon dolgoznak, nem korlátozódnak erre az országra” – tette hozzá.

A kormány egyelőre kitart amellett, hogy nem tárgyal, amíg a sztrájkok tartanak.

„A kezdő orvosok ötnapos munkabeszüntetése több ezer betegre lesz hatással, veszélyezteti a betegek biztonságát, és hátráltatja az NHS várólistáinak csökkentésére irányuló erőfeszítéseket” – hangoztatta Steve Barclay egészségügyi miniszter. „A 35 százalékos vagy azt meghaladó bérkövetelés ésszerűtlen, és azzal a kockázattal jár, hogy további inflációt gerjeszt, ami mindenkit szegényebbé tesz” – jelentette ki a tárcavezető.

Nagy-Britannia hosszú évek óta nem szembesült a mostanihoz hasonló pénzromlással, amelynek az Al-Dzsazíra szerint a világjárvány és az Oroszország elleni szankciók az okai. Bár a pénzromlás némileg lassult, a 8,7 százalékos érték messze meghaladja a Bank of England által megcélzott, kétszázalékos szintet.

Kapcsolódó írásaink