Külföld

Uniós biztos: A tagállamoknak el kell gondolkodniuk a menekültek újraelosztásán

A munkaügyi migráció létrehozására partnerségi megállapodásokat kell kötni

Folytatni kell a migráció legális útvonalainak kiépítését, a tagállamoknak pedig el kell gondolkodniuk a menekültek újraelosztásának rendszerén, ugyanis csak ilyen megközelítéssel lehet fellépni a migránscsempészettel szemben és hatékonyan kezelni a migrációt – jelentette ki az Európai Bizottság belügyi biztosa Strasbourgban szerdán.

Uniós biztos: A tagállamoknak el kell gondolkodniuk a menekültek újraelosztásán
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Costas Metaxakis

Ylva Johansson az Európai Parlament plenáris ülésének a bevándorlással kapcsolatos földközi-tengeri kutatásra és mentésre irányuló uniós fellépés szükségességéről szóló vitáján azt mondta: a Földközi-tengeren bekövetkezett haláleseteknek arra kell emlékeztetniük, hogy az unió prioritásának az életek megmentésének kell lennie.

Az életmentés biztosítására adható legjobb válasz a szolidaritási intézkedések meghozatala és a legális migráció lehetőségének megteremtése – hangoztatta az uniós biztos. A munkaügyi migráció létrehozására partnerségi megállapodásokat kell kötni – tette hozzá.

A szerdai EP-vitán elmondott beszédében kiemelte azt is, hogy közös uniós szabályozásra van szükség a migránscsempészet felszámolására, a csempészek ugyanis „nem Európába adnak jegyet, hanem a halálba”.

Kijelentette: az uniós és nemzeti parti őrségeknek a nemzetközi jog alapján kell végezniük tevékenységüket, bármilyen erőszak megengedhetetlen – húzta alá. Az EU-nak emellett minden eszközével segítenie kell a tagállamokat a kutatásban és a mentésben – tette hozzá az uniós biztos.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: Magyarország nemet mond a kötelező kvótára és a migránsgettókra. Hangsúlyozta, az Európa nyugati felén divatos multikulturalizmus ideológiája és politikai gyakorlata összeomlott. Franciaországban már migránslázadás zajlik.

„Mi, magyarok Európa védelmezői vagyunk. Az elmúlt fél évtizedben egymillió illegális migráns uniós bejutását akadályozta meg Magyarország” – fogalmazott.

A nyugati országok által beengedett illegális migránsok mára elviselhetetlen terheket jelentenek ezekben az országokban. Ezért most erőszakkal a közép- és kelet-európai országok „nyakába akarják sózni” az általuk beengedett, illegális migránsok problémáját. Olyan szabályozást fogadtak el Brüsszelben, amely menekülttáborok és migránsgettók felépítését teszi kötelezővé a tagállamoknak.

„De bárhogyan is mesterkedjenek, nem fogjuk végrehajtani ezeket az uniós döntéseket. Nem fogjuk elfogadni a kötelező kvótát, és nem fogadjuk el a migránsgettó és táborok építésére vonatkozó kötelezettséget sem” – tette hozzá Deutsch Tamás.

Kapcsolódó írásaink