Külföld

Drónokkal támadták Kijevet

Ukrajna a frontvonal keleti és déli részén is előrelépésről számolt be

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta: „Az ellenség ebben a hónapban másodszor támadta Kijevet a levegőből.” Az előzetes információk szerint Ukrajna légvédelmi rendszerei lelőtték az oroszok által indított összes, iráni gyártmányú, Sahed típusú drónt, mielőtt azok elérték volna célpontjukat – tette hozzá.

Drónokkal támadták Kijevet
Drónok bevetés előtt
Fotó: AFP/Anadolu/Baykar/Handout

Károkról vagy áldozatokról nem érkezett információ. Az ukrán légierő szerint Kijev felett egy órán át, Ukrajna más keleti vidékein pedig hosszabb ideig volt érvényben légiriadó.

Ukrajna a frontvonal keleti és déli részén is előrelépésről számolt be

Az ukrán hadsereg és a védelmi minisztérium az ország keleti részén fekvő Bahmutnál és a frontvonal déli részén is előrelépésről számolt be, az orosz hadijelentésekben arról írtak, hogy az orosz erők keleten és délen is feltartóztattak vagy visszavertek támadásokat.

Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn bejelentette: csapdába ejtették az orosz erőket Bahmutnál. Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a térségben harcoló ukrán hadműveleti-stratégiai csapat parancsnoka pedig arról írt a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson, hogy az ukrán haderő a frontvonal déli részén is mozgásban van.

Az ukrán védelmi tárca szerint az elmúlt héten az ukrán haderő 10,2 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az orosz megszállóktól délen és négy négyzetkilométert keleten.

Moszkva az ukrán támadások visszaveréséről számolt be

Az orosz védelmi minisztérium ezzel szemben azt jelentette, hogy az orosz csapatok Donyeck megye három pontján is visszaverték az ukrán támadást, köztük a Bahmut közelében fekvő Kliscsijivkában. A tárca arról is beszámolt, hogy az orosz erők meghiúsították az ukrán támadásokat délen, többek között Rivnopil falu közelében, amelyről két hete azt állította az ukrán védelmi minisztérium, hogy visszafoglalták.

Kapcsolódó írásaink