Külföld

Horvátországban újabb vita alakult ki az államfő és a kormányfő között

Újabb vita alakult ki Zoran Milanovic horvát államfő és Andrej Plenkovic kormányfő között a Katonai Nemzetbiztonsági Hírszerző Ügynökség (VSOA) vezetőjének kinevezése miatt.

Horvátországban újabb vita alakult ki az államfő és a kormányfő között
Andrej Plenkovic
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Dursun Aydemir

Az elnök azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy politikai támadást indított az alkotmányos rend és a demokrácia ellen, és Horvátországot vissza akarja vinni abba a korszakba, amikor a titkosszolgálatok a kormánypárt közvetlen irányítása alatt álltak – írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

Az államfő csütörtök este a televízióban közvetített beszédében elmondta: tudomására jutott, hogy a kormány az alkotmánnyal szembe menve a katonai hírszerzést a védelmi minisztérium közvetlen irányítása alá kívánja helyezni.

„A Horvát Köztársaság elnökeként és egyben a fegyveres erők legfelsőbb parancsnokaként felszólítom a kormányt, hogy ezt ne tegye, mert kénytelen leszek hatáskörömnek megfelelően reagálni” – fogalmazott beszédében Milanovic.

Hozzátette: kérte a miniszterelnököt, hogy egyeztessenek a VSOA igazgatójelöltjéről, akit az alkotmány szerint az államfő és a kormányfő egyetértésével, a horvát parlament előzetes véleményével kell kinevezni, de Plenkovic elutasította.

A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy nem hajlandó tárgyalni az államfővel addig, amíg az bocsánatot nem kér tőle a miniszterektől és a kormányzó párttól a Horvát Demokratikus Közösségtől (HDZ) a viselkedése és a folyamatos sértegetései miatt.

Ivica Kindernek, a VSOA vezetőjének mandátuma hétfőn lejár. A kormányfő csütörtökön délután közölte: ideiglenes vezetőt neveznek ki a katonai hírszerzés élére Mario Banozic védelmi miniszter javaslatára. Ezt követte az államfő késő esti rendkívüli beszéde, amelyet minden televíziós csatorna élőben közvetített.

Ebben Milanovic aláhúzta: az ügynökség igazgatói posztjára addig nincs jelölt, amíg a köztársasági elnök és a kormány meg nem egyezik. Ezt minden tisztnek tudnia kell, akinek ilyen ambíciói vannak – jegyezte meg.

Az elnök figyelmeztetett: a főparancsnoki hatáskörébe tartozó minden intézkedést megteszek azon katonai személyekkel szemben, akik vállalják, hogy részt vesznek a katonai hírszerzés bármely párt politikai ellenőrzése és irányítása alá rendelésében.

Valami hasonlót Stipe Mesic volt elnök is tett 2020-ban, akkor a horvát hadsereg 12 tábornokát nyugdíjaztatta – írta a lap.

A horvát államfő és a kormány között a vita nem új keletű. Zoran Milanovic korábban szociáldemokrata kormányfő volt, és gyakran tart alkalmi sajtótájékoztatókat. Ilyenkor akár egy órán keresztül is válaszol újságírói kérdésekre, és fogalmaz meg markáns véleményeket a jobboldali zágrábi kormánnyal, a szomszédos országokkal, Brüsszellel vagy Washingtonnal szemben.

Kapcsolódó írásaink