Külföld

Zelenszkij: A háborúnak nincs vége!

Az ukrán elnök megerősítette, hogy Ukrajna vissza akarja szerezni a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet

Oroszország és Ukrajna csütörtökön újabb fogolycserét hajtott végre, a harcoló felek ez alkalommal a biztonsági erők 45-45 fogságba esett tagját cserélték ki.

Zelenszkij: A háborúnak nincs vége!
Zelenszkij interjújában ismételten megerősítette, hogy Ukrajna vissza akarja szerezni a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet
Fotó: AFP/Pool/Carl Court

Az ukrán oldalon katonákat, nemzeti gárdistákat és a polgári védelem tagjait engedték szabadon – ismertette Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

A moszkvai védelmi tárca beszámolója szerint orosz oldalon 45 katona szabadulhatott a fogságból. Ezenfelül az orosz fél két gyereket adott át ukrán szüleiknek.

A kijevi belügyminisztérium időközben közölte, hogy ötre emelkedett a lvivi lakóházat ért orosz rakétatalálat halálos áldozatainak száma. Hét embert mentettek ki eddig a romok alól, és mintegy hatvan lakost kellett evakuálni az épületekből.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldalán bejelentette, hogy „érezhető választ fognak adni az ellenségnek”.

Andrij Szadovij, a város polgármestere szerint a frontvonaltól több száz kilométerre fekvő Lvivben az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta több mint ötven lakóépület semmisült meg, és a város több mint 150 ezer embert fogadott be az ország harcok sújtotta térségeiből.

A dél-ukrajnai Herszon régióban legkevesebb két ember vesztette életét orosz rakétacsapás következtében. Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők 84 tüzérségi csapását regisztrálták a nap folyamán. Hozzátette, hogy 38 lövedék Herszon városában csapódott be.

Zelenszkij a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy jóval korábban kívánta volna megindítani az ukrán ellenoffenzívát. Ezzel összefüggésben mindenekelőtt a tüzérségi eszközök hiányára utalt. „Egyes irányokban még csak nem is gondolhatunk arra, hogy megindítsuk az ellentámadást, mert nem rendelkezünk a megfelelő fegyverekkel” – ismertette.

Zelenszkij interjújában ismételten megerősítette, hogy Ukrajna vissza akarja szerezni a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet.

„Amíg a Krím orosz megszállás alatt áll, ez csak egyet jelent: a háborúnak nincs vége” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Az ukrán vezérkar csütörtöki hadijelentésében tudatta, hogy az ukrán erőknek sikerült visszaverniük orosz támadásokat a Bahmuttól nyugatra található Bohdanyivka település határában, valamint a rommá lőtt várostól északra és délre. Az orosz hadvezetés ugyanakkor közölte, hogy az orosz erők megsemmisítettek három urán alakulatot az említett térségekben.

Kapcsolódó írásaink