Külföld

Szinte teljesen sértetlen brit Storm Shadow cirkálórakéta került orosz kézre + VIDEÓ

A Cári Farkasok katonai és műszaki központjának vezetője pontosította, hogy a rakéta nagyon magas szintű elektronikát használt, amely ellenállt a zuhanó túlterhelésnek

A BARS–11 önkéntes egység orosz katonái és a Cári Farkasok egységparancsnokság katonái egy szinte sértetlen brit Storm Shadow cirkálórakétát hoztak ki a frontvonalból – közölte a RIA Novosztyinak Dmitrij Rogozin, a Cári Farkasok katonai és műszaki központjának vezetője – közölte az Oroszhirek.hu.

Szinte teljesen sértetlen brit Storm Shadow cirkálórakéta került orosz kézre + VIDEÓ
Storm Shadow rakéta
Fotó: Wikipedia

„Ez (a rakéta) csak részben semmisült meg. A rakétát a technikusaink közvetlenül a harctéren több részre bontották szét, külön-külön a nagy robbanóerejű és az alakított töltetű részekre, külön a vezérlőegységre, a szárnyat pedig a könnyű szállítás érdekében összehajtották” – mondta.

Az elfogott rakéta elszállításának művelete két napig tartott.

A trófeát speciális szakembereknek adták át, hogy tanulmányozzák a rakéta felépítését és töltetét. Hangsúlyozta, hogy ez lehetővé teszi az orosz védelmi ipar számára, hogy megtalálja a leghatékonyabb módokat a Storm Shadow elleni védekezésre.

Örülök, hogy a mi egységünk volt az, aki ezt megtette. Most a légvédelmünk le fogja lőni ezt a valamit, és fokozatosan használhatatlanná válik” – hangsúlyozta Rogozin.

A Storm Shadow rakétát Franciaország és az Egyesült Királyság közösen fejlesztette ki, hatótávolsága a módosítástól függően 250 és 560 kilométer között van.

Az Egyesült Királyság idén május 11-én jelentette be a Storm Shadow cirkálórakéták átadását a kijevi rezsimnek. Nem sokkal ezután Kijev aktívan használni kezdte a rakétákat orosz hátországok és polgári célpontok elleni támadásra.

Különösen Luganszk ellen indítottak Storm Shadow-csapásokat még május 12-én. Június 22-én reggel az ukrán fegyveres erők hidakat támadtak a Herszoni terület és a Krím közötti közigazgatási határon. A legfrissebb incidensek közé tartozik, hogy kedden ukrán csapás ért egy egészségügyi raktárat a zaporizzsjai Akimivkában.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink