Külföld

Szlovéniában a Novo Mesto-i rendőrség kevesebb mint egy nap alatt három embercsempészt vett őrizetbe

Az országba illegálisan belépő személyek ellen folyamatban van az eljárás – olvasható a közleményben

A horvát határhoz közeli Novo Mesto rendőrsége kevesebb mint egy nap leforgása alatt három embercsempészt vett őrizetbe Szlovéniában, akik gépkocsival szállítottak az országba illegálisan érkezett migránsokat – közölte szerdán a Novo Mesto-i rendőrkapitányság.

Szlovéniában a Novo Mesto-i rendőrség kevesebb mint egy nap alatt három embercsempészt vett őrizetbe
Szlovéniában a Novo Mesto-i rendőrség kevesebb mint egy nap alatt három embercsempészt vett őrizetbe
Fotó: AFP/Bernard Barron

A közlekedési rendőrök kedden este egy 27 éves szlovén állampolgár gépkocsijában nyolc török állampolgárra bukkantak, akik illegálisan léptek be Szlovéniába. Egy lengyel rendszámú járműben pedig, amelyet egy 52 éves kazahsztáni állampolgár vezetett, öt török állampolgárt találtak.

Az éjszaka folyamán egy 34 éves szlovéniai tartózkodási engedéllyel rendelkező bosnyák állampolgárt tartóztattak fel, aki négy szíriai és két iraki állampolgárt szállított.

A három embercsempészt őrizetbe vették, és bíróság elé állítják. Az országba illegálisan belépő személyek ellen folyamatban van az eljárás – olvasható a közleményben.

Tomaz Pavcek, a szlovén országos rendőr-főkapitányság határigazgatási osztályának vezetője nemrég a sajtónak úgy nyilatkozott: amióta Horvátország január 1-jén csatlakozott a schengeni övezethez, az illegális bevándorlók ritkábban érkeznek a zöldhatáron keresztül Szlovéniába, inkább a tömegközlekedési eszközöket választják, vagy embercsempészek segítségével próbálnak meg gépkocsival Szlovéniába jutni.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Szlovéniában az év első öt hónapjában 15 456 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában regisztrált illegális határátlépési kísérleteknek.

A legnagyobb nyomás a Novo Mesto-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, de jelentős migrációs nyomást regisztráltak a délnyugat-szlovéniai, koperi részeken is.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Bosznia-Hercegovinába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Kapcsolódó írásaink