Külföld

Giorgia Meloni: Az Európai Uniónak elsősorban a migráció megállításra kellene összpontosítania

A tárgyalásokat követően úgy nyilatkozott, hogy ha a migránsok már Európában vannak, szerinte az unió soha nem lesz képes „valódi megoldást találni” a helyzetre

Az Európai Uniónak a migráció megállítására kellene elsősorban összpontosítania – jelentette ki Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerdán Varsóban, ahol lengyel kollegájával, Mateusz Morawieckivel folytatott tárgyalásokat. A két vezető a közelgő NATO-csúcstalálkozó kapcsán egyetértett egyebek között abban is, hogy Ukrajnának valódi biztonsági garanciákra van szüksége a szövetségtől.

Giorgia Meloni: Az Európai Uniónak elsősorban a migráció megállításra kellene összpontosítania
Giorgia Meloni: Az Európai Uniónak elsősorban a migráció megállításra kellene összpontosítania
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Omar Marques

Meloni hangsúlyozta: az EU-nak prioritásként kellene kezelnie az illegális bevándorlás megállítását ahelyett, hogy az unió területére engedély nélkül érkező emberekért vállalt felelősség megosztásáról próbálják meggyőzni a 27 tagállamot.

Lengyelország és Magyarország június 8-án az uniós tagállamok többsége által támogatott azon megállapodás ellen szavazott, amely a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le, illetve előírja, hogy a tagállamok kötelesek átvenni migránsokat azokból az országokból, ahová a legtöbben érkeznek vagy fizetni, ha ezt elutasítják.

Morawiecki ugyanakkor kijelentette: kormánya számára „alapvető fontosságú”, hogy az EU külső határai „szigeteltek” legyenek, és ellenezte a júniusi megállapodás azon rendelkezését is, amely szerint a migránsok befogadását megtagadó országoknak fejenként húszezer eurós (mintegy 7,6 millió forint) összeget kell befizetniük az uniónak.

Giorgia Meloni a tárgyalásokat követően úgy nyilatkozott, hogy ha a migránsok már Európában vannak, szerinte az unió soha nem lesz képes „valódi megoldást találni” a helyzetre. „Úgy vélem, hogy az álláspontunk lényegében azonos. Meg akarjuk állítani az illegális bevándorlást” – fogalmazott.

A regionális biztonsági kérdésekkel, illetve a NATO jövő heti, Litvániában tartandó csúcstalálkozójával kapcsolatban Meloni hangsúlyozta: „tökéletesen” egyetért a lengyel állásponttal, amely szerint „Ukrajnának valódi biztonsági garanciákra van szüksége” ahhoz, hogy a jövőben igazságos és tartós béke jöjjön létre. Megismételte korábbi kijelentését, amely szerint Olaszország továbbra is teljes körű támogatást nyújt Ukrajnának „mindaddig, amíg szükséges”, és kijelentette, hogy „ez a közelgő vilniusi csúcstalálkozóra is vonatkozik”.

Ukrajna korábban arra kérte a NATO-t, hogy a július 11-én kezdődő vilniusi csúcstalálkozón deklarálja, hogy Kijev a háború befejezése után csatlakozhat a szövetséghez, valamint határozzon meg menetrendet a tagság eléréséhez.

A két vezető szerdán felszólalt a Meloni és Morawiecki pártját – az Olasz Testvéreket (FdI) és a Jog és Igazságosságot (PiS) – is magába foglaló európai parlamenti képviselőcsoport, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) varsói konferenciáján is.

Az Európai Unió jövője című panelbeszélgetésen Georgia Meloni a közelgő lengyel parlamenti választásokra utalva azt mondta, szerinte egész Európa érdeke, hogy továbbra is a jelenlegi kormánypárt, a konzervatív Jog és Igazságosság vezesse Lengyelországot.

Kapcsolódó írásaink