Külföld

Kivonult az izraeli hadsereg a dzseníni menekülttáborból

A palesztin lakosságú Gázából eközben öt rakétát lőttek ki Izraelre – jelentette az izraeli hadsereg közlései alapján a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerda reggel

Kivonultak az izraeli hadsereg egységei kedd éjjel a dzseníni menekülttáborból, a művelet közben meghalt egy izraeli katona. Növekedett a palesztin halálos áldozatok száma is.

Kivonult az izraeli hadsereg a dzseníni menekülttáborból
Izraeli katonák a megszállt ciszjordániai Dzsenin városában 2023. július 4-én
Fotó: Ronaldo SCHEMIDT / AFP

A beszámolók szerint a kétnapos razzia utáni távozáskor kitört tűzharcban életét vesztette a huszonhárom éves David Jehuda Jichák őrmester, a ciszjordániai Bét-El telepesfalu lakója.

A biztonságiak utolsó egysége hajnali kettőre hagyta el a Ciszjordánia északi részén található Dzsenínt, és ezzel véget ért a táborban végrehajtott katonai művelet, melyben a hadsereg szerint legkevesebb tizennyolc palesztin fegyveres vesztette életét.

A műveletet kétnapos harcok után zárták le az izraeli biztonságiak. Az akció során több mint háromszáz palesztin gyanúsítottat hallgattak ki, s közülük harmincat letartóztattak.

Megsemmisítettek több mint ezer robbanószerkezetet, és részben használhatatlanná tettek több tucat fegyvergyártó műhelyt. Lefoglaltak tíz házi készítésű pokolgépet, huszonnégy M16-os gépkarabélyt, nyolc pisztolyt és több száz töltényt, elkoboztak „terrorista célokat szolgáló” több százezer sékelt (több tízmillió forintot), és több tucat kilogramm robbanóanyag készítéséhez elegendő vegyi anyagot.

A dzseníni kivonulás idején a Gázai övezetből öt rakétát indítottak a szomszédos izraeli területekre. A lövedékeket elfogta a Vaskupola légvédelmi rendszer, de a lehulló repeszdarabok kisebb károkat okoztak egy lakóházban az övezettől két-három kilométerre fekvő Szderot városban. A ház lakói az óvóhelyen tartózkodtak, és emberéletben nem esett kár. Válaszul az izraeli hadsereg légiereje csapásokat mért a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet föld alatti fegyverkészítő műhelyére a katonai szóvivő jelentése szerint.

Kapcsolódó írásaink