Külföld

Nőtt a halálos áldozatok száma Ciszjordániában

Immár nyolcra emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma az izraeli hadsereg nagyszabású, a ciszjordániai Dzsenínben hétfő reggel megkezdett terrorellenes hadműveletében – jelentette hétfőn a helyi média a Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériumának adatait idézve.

Nőtt a halálos áldozatok száma Ciszjordániában
Romok egy légicsapás után (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Sameh Rahmi

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – hivatalának közlése szerint – helyzetértékelő megbeszélést tartott hétfő délelőtt a dzseníni katonai fejleményekről. A katonai vezetők tájékoztatták a hadművelet alakulásáról, a hírszerzés legfrissebb jelentéseiről és a további lehetséges lépésekről.

Joáv Galant védelmi miniszter a helyi médiát tájékoztatva a katonai rádió jelentése szerint azt mondta, hogy a tervek szerint haladnak a dzseníni katonai lépések.

Délelőtt az izraeli csapatok felrobbantottak egy fegyverraktárat az izraeli katonai erőkkel körülvett dzseníni menekülttáborban, s a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint több mint tíz légicsapást hajtottak végre palesztin fegyveresekre. A menekülttáborba több száz izraeli katona nyomult be. A dzseníni al-Anszár mecsetnél is tűzharc bontakozott ki palesztin fegyveresek és izraeli katonák között.

Az összecsapásokban egy izraeli katona is megsebesült, palesztin oldalról pedig huszonhét sebesültről számoltak be, köztük hét súlyosról. Több mint húsz palesztint letartóztattak terrorszervezetben tevékenykedés vádjával.

A Hadas-Tal nevű, főként arabok vezette és támogatta izraeli párt közleményben ítélte el a hadműveletet. Közölték, hogy szerintük a nagyobb erő alkalmazása nem fogja megoldani Izrael ciszjordániai problémáit, és sok palesztin az életével fizet ezekért az erőfeszítésekért. „Az egyetlen megoldás a palesztin nép megszállásának és ellenőrzésének megszüntetése” – hangsúlyozták.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke sürgős értekezlet összehívását szorgalmazta a palesztin vezetők számára a Wafa palesztin hírügynökség jelentése szerint. A hatóság Jordánia kormányzatával is tárgyalásokat kezdett, miután Ammán elítélte az „izraeli agressziót”, és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a hadművelet leállítására.

Kapcsolódó írásaink