Külföld

Németország nem ad nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának

Nem akarják, hogy az általuk szállított fegyverekkel csapást mérjenek orosz földön

Berlin nem akarja, hogy Ukrajna a Nyugat által szállított nagy hatótávolságú fegyverekkel csapást mérjen az Oroszországi Föderációra – mondta Olaf Scholz német kancellár az ARD televíziónak adott nyári interjúban vasárnap – írta meg az Orosz Hírek.

Németország nem ad nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának
Olaf Scholz német kancellár
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Monika Skolimowska

A kancellár úgy fogalmazott arra a kérdésre, hogy miért nem ad át Németország német–svéd Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakétákat: Minden hozzánk érkező kérést gondosan megvizsgálunk. De van számunkra egy elv, amelyet osztok az amerikai elnökkel – nem akarjuk, hogy az általunk szállított fegyverekkel orosz területre csapást mérjenek.

Németország ugyanakkor nem ismeri el a Krímet, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot, valamint Zaporozsjei és Herszon területeket orosz régióként – fogalmazott Scholz az ARD tévécsatorna vele készült interjújában, amely a Facebookon volt követhető.

A cikk emlékeztetett arra, hogy májusban a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német lap ügynökségi forrásokat idézett, amelyek szerint Ukrajna az akár 500 kilométeres hatótávolságú Taurus rakétákat kérte Németországtól.

Oroszország pedig már korábban jegyzéket küldött a NATO-országoknak az Ukrajnának történő fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, minden olyan szállítmány, amely fegyvereket tartalmaz Ukrajna számára, legitim célpontot jelent Oroszország haderőinek.

Az orosz külügyminisztérium szerint a NATO-országok a tűzzel játszanak, ha fegyvereket szállítanak Ukrajnának. Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár úgy fogalmazott: a fegyverek Nyugatról történő Ukrajnába pumpálása nem járul hozzá az orosz–ukrán tárgyalások sikeréhez.

Lavrov szerint az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban, nemcsak fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és más országok területén.

A cikk kitér arra is, hogy Putyin szerint a Krím kérdése már a korábbi népszavazással végleg lezárult.

Kapcsolódó írásaink