Külföld

Scholz: A Nyugat azért segíti Ukrajnát, hogy megvédje magát, nem az oroszországi rendszer megváltoztatásáért

Értelmetlen lett volna reménykedni az oroszországi rendszer megdöntésében Jevgenyij Prigozsinnak

A nyugati országok célja most az, hogy Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben segítsék, nem pedig hogy Putyin rendszerét megváltoztassák – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár, számolt be az rbc.ua hírportál a Sky Newsra brit hírtelevízióra hivatkozva, amit a karpatalja.info is megírt.

Scholz: A Nyugat azért segíti Ukrajnát, hogy megvédje magát, nem az oroszországi rendszer megváltoztatásáért
Olaf Scholz
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

A jelentés szerint a német kormányfő hangsúlyozta, hogy értelmetlen lett volna reménykedni az oroszországi rendszer megdöntésében Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner katonai magáncég alapítójának lázadása idején, mert nem biztos, hogy egy ilyen forgatókönyv jobb lenne.

„A Wagner csoport egy katonai egység, amely nagyon agresszíven lép fel szerte a világon, és közvetlenül Oroszország Ukrajna elleni háborújában” – mutatott rá a kancellár. Azt is megjegyezte, hogy a sikertelen lázadás meggyengítette Vlagyimir Putyin orosz diktátort.

„Valóban úgy gondolom, hogy meggyengült, mert ez azt mutatja, hogy repedések vannak a tekintélyelvű hatalom struktúráiban, és nem ül olyan stabilan a nyeregben, mint mindig állítja. Egyelőre nem világos, hogy egy ilyen helyzet miatt Oroszország arra kényszerül-e, hogy kivonja a csapatait Ukrajnából, és megkezdje a béketárgyalásokat” – mondta Olaf Scholz.

Kapcsolódó írásaink