Külföld

Vučić: Tizenkét megállapodás született Magyarország és Szerbia között

Ana Brnabić: Történelmi jelentőségű ez a nap Szerbia számára

Tizenkét megállapodás született Magyarország és Szerbia között, amelyek könnyebbé teszik majd a magyarok és a szerbek életét is – hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kedden Palicson, ahol megalakult a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács.

Vučić: Tizenkét megállapodás született Magyarország és Szerbia között
Aleksandar Vučić köszönetet mondott azért, hogy az európai intézményekben a nemzetközi viták során Magyarország mindig Szerbia mellett áll, és a magyar politikusok mindig tisztelettel beszélnek Szerbiáról
Fotó: Facebook/Aleksandar Vučić

A szerb államfő közölte: Budapest és Belgrád kapcsolatai történelmi maximumon vannak, és ez vonatkozik a politikai és a gazdasági kapcsolatokra, de az emberek közötti viszonyra is.

„Magyarország ma Szerbia ötödik külkereskedelmi partnere, tíz év alatt megötszöröződött a kereskedelmi forgalom” – húzta alá.

Aleksandar Vučić felhívta a figyelmet arra, hogy a védelemre és a biztonságra vonatkozó megállapodásokat is aláírtak. Mint mondta: Magyarország tagja a NATO-nak, Szerbia pedig őrzi semlegességét, de az együttműködés elérte azt a szintet, hogy ez nem akadály, és így is sikeres lehet a védelmi kooperáció.

„Meg kell őrizni a függetlenségünket és a biztonságunkat, és arról is beszéltünk, hogyan tudnánk mindkét országot előmozdítani ezen a területen” – tette hozzá.

A szerb elnök beszámolt arról, hogy az energetika területén is kiváló az együttműködés a két ország között, Magyarország segített abban, hogy nyugodt legyen az elmúlt tél Szerbiában, mert Szerbiának lehetősége volt gázt tárolni a magyarországi tárolókban. Ennek köszönhetően Szerbiának jelenleg is 560 millió köbméter gáz áll rendelkezésére az udvarnoki és a magyarországi tározókban.

„Fontos projektekről beszéltünk: a Budapest–Belgrád vasútvonal, valamint Európa legnagyobb határátkelőjének a kiépítéséről” – részletezte, majd hozzátette, hogy mindezek mellett a kelebiai–tompai átkelőn is jelentős újításokat terveznek, például egy logisztikai központ kiépítését.

A keddi találkozón a két kormány tíz munkacsoportot állított fel, amelyek a kultúrától a mezőgazdaságon át az infrastruktúráig különböző területeket fednek le, és amelyek a tervek szerint a Szerbiában és a Magyarországon élők életét is megkönnyítik majd.

Aleksandar Vučić köszönetet mondott azért, hogy az európai intézményekben a nemzetközi viták során Magyarország mindig Szerbia mellett áll, és a magyar politikusok mindig tisztelettel beszélnek Szerbiáról.

„Lojális és igaz barátai leszünk mi is mindig Magyarországnak azokban a helyzetekben, amikor nem könnyű annak maradni” – hangsúlyozta a szerb köztársasági elnök.

Emellett köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének is, amiért jelentős segítséget nyújtott abban, hogy ma a magyarok és a szerbek, valamint Magyarország és Szerbia kapcsolata ilyen jó legyen. A palicsi találkozón tizenkét együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szerb fél kedden. Ezek között magára a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítására vonatkozó dokumentum is szerepel, emellett pedig a külügyi együttműködésre, a határvédelemre, a határforgalom ellenőrzésére, a Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték kiépítésére, az európai integrációra, a minősített adatok cseréjére és védelmére, az infrastruktúrára, a mezőgazdaságra, a védelemre, valamint a vámügyi együttműködésre vonatkozó megállapodásokat írták alá az illetékes miniszterek és intézményvezetők.

Ana Brnabić: Történelmi jelentőségű ez a nap Szerbia számára

Történelmi jelentőségű ez a nap Szerbia számára, amikor megalakult a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködés Tanács, mert Szerbiának senkivel nincs ilyen együttműködése, azaz Szerbiának senkivel nincs olyan szoros kapcsolata, mint Magyarországgal – hangsúlyozta Ana Brnabić szerb miniszterelnök kedden Palicson.

A szerb kormányfő emlékeztetett arra, hogy az első közös magyar–szerb kormányülést 2014-ben tartották meg Belgrádban, és azóta csak szorosabb lett a két ország kapcsolata. Hozzátette, ez a jó kapcsolat nem a semmiből született, keményen és szorgalmasan kellett dolgozni érte mindkét oldalon, és a felek a jövőben is a kapcsolat további mélyítésén dolgoznak.

„Ez azt bizonyítja, hogy ha felelősségteljesen dolgozunk, akkor meg tudjuk változtatni a két ország kapcsolatát, akkor képesek vagyunk történelmi szintű jó kapcsolatok kiépítésére, és nemcsak partnerség, hanem barátság kialakítására is, ami a jövő záloga” – húzta alá.

A miniszterelnök is köszönetet mondott Magyarországnak az európai színtéren tanúsított támogatásért, valamint azért, mert Budapest volt az első, aki felajánlotta segítségét a Szerbiát sújtó árvizek következményeinek kezelésében.

„Ez csak egy példa azon alkalmak közül, amikor Magyarország segítséget nyújtott akkor, amikor a leginkább szükségünk volt rá” – húzta alá.

A palicsi találkozón tizenkét együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szerb fél kedden. Ezek között magára a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítására vonatkozó dokumentum is szerepel, emellett pedig a külügyi együttműködésre, a határvédelemre, a határforgalom ellenőrzésére, a Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték kiépítésére, az európai integrációra, a minősített adatok cseréje és védelmére, az infrastruktúrára, a mezőgazdaságra, a védelemre, valamint a vámügyi együttműködésre vonatkozó megállapodásokat írták alá az illetékes miniszterek és intézményvezetők.

Szerződés született e mellett a Szerbiai Gázművek és az MVM között a közös SERBHUNGAS Újvidék Kft. megalakításáról.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor Szerbiába utazik

ĀMagyarország és Szerbia stratégiai partnersége, barátsága nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy hazánk jobban tudja kezelni az előtte álló példátlan kihívásokat