Külföld

Újabb fordulat a brüsszeli korrupciós ügyben

Michel Claise, az Európai Parlament korrupciós vizsgálatát vezető belga bíró hétfőn bejelentette, hogy lemond a Katargate néven elhíresült korrupciós ügy vizsgálatáról az összeférhetetlenség vádja miatt – erősítette meg hétfőn a belga ügyészség.

Újabb fordulat a brüsszeli korrupciós ügyben
Európai Parlament
Fotó: NorthFoto

Az ügyészség összeférhetetlenségre hivatkozott.

„Elővigyázatosságból, valamint annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás nyugodtan folytathassa munkáját, és megőrizze a magánélet, valamint a szakmai kötelezettségek közötti elhatárolódást, Michel Claise vizsgálóbíró arról tájékoztatott minket, hogy ma este úgy döntött, lemond az ügyben betöltött szerepéről" – áll a közleményben.

A lemondást a katari korrupciós botrány egyik gyanúsítottjának, Marc Tarabellának az ügyvédje, Maxim Töller harcolta ki, aki megtudta, hogy hogy a bíró és egy másik, a vádiratban szereplő, de meg nem gyanúsított EP-képviselőnő (a belga szocialista, Marie Arena) fiai, közös, (legális) marihuánaértékesítéssel foglalkozó céggel bírnak.

Múlt szerdán este Claise még jókedvűen borozgatott két kollégájával a strasbourgi katedrálisnál. Akkor a Politicónak azt mondta, hogy a nyomozás jól halad, és idővel több fény derül az ügyre.

Kapcsolódó írásaink