Külföld

Banglades hivatalosan jelezte csatlakozási szándékát a BRICS-csoporthoz

Szergej Rjabkov a múlt héten kijelentette, hogy jelenleg mintegy két tucat állam fontolgatja a blokkhoz csatlakozást

Banglades lett a legújabb ország, amely jelezte szándékát a csatlakozásra a BRICS gazdasági csoporthoz: a hétfői jelentések szerint Dhaka hivatalos kérelmet küldött a tagságért. A kérdést várhatóan az augusztusban Dél-Afrikában tartandó BRICS-csúcstalálkozón vitatják meg - írta az Orosz Hírek.

Banglades hivatalosan jelezte csatlakozási szándékát a BRICS-csoporthoz
BRICS, azaz Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika
Fotó: NorthFoto

A bangladesi kérelemről szóló híreket először a Dhaka Tribune című újság osztotta meg egy olyan forrásra hivatkozva, amely ismeri a Sheikh Hasina miniszterelnök és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök között múlt szerdán Genfben folytatott megbeszéléseket. A lap szerint Dhaka a találkozó során hivatalosan is kérte, hogy csatlakozhasson a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő blokkhoz.

AK Abdul Momen bangladesi külügyminiszter azóta megerősítette a lépést. Megjegyezte, hogy Dhaka, amelyet jelenleg a “BRICS barátjaként” ismernek el, már hivatalos levelet küldött a csoport jelenlegi elnökének, Dél-Afrikának.

Az elmúlt másfél évben a világ számos országa fokozott érdeklődést mutatott a BRICS-csoporthoz való csatlakozás iránt, miközben a Nyugat a nemzetközi pénzügyi rendszereket kihasználva széles körű gazdasági kampányt folytatott Oroszország ellen.

Oroszország külügyminiszter-helyettese, Szergej Rjabkov a múlt héten kijelentette, hogy jelenleg közel két tucat állam fontolgatja a blokkhoz csatlakozást. Olyan arab országok, mint Algéria, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Irán és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Argentína, Mexikó, Bahrein, Indonézia és Nigéria is kifejezték érdeklődésüket a csoporttal való szorosabb kapcsolat iránt.

Közben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken azt mondta, hogy a BRICS-szövetség hatékonysága és tekintélye az oka annak, hogy ilyen sok ország érdeklődik a csatlakozás iránt.

„Ez nem Oroszország folyamatban lévő politikájának a hatása, hanem egy olyan integrációs szövetség, mint a BRICS fejlődési kilátásainak a hatása” – mondta Peszkov.

Hangsúlyozta, hogy a csoport olyan országok szövetsége, amelyeknek közös a szemlélete, amelynek célja a haszonra és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatok fejlesztése, nem pedig egymás kioktatása arról, hogyan kell élni, kire kell támaszkodni és kit kell követni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is kijelentette, hogy az új BRICS-tagok gazdagítanák a csoport többpólusú alapjait, de megjegyezte, hogy a kérések elfogadásáról a meglévő tagok konszenzusával kell dönteni.

Kapcsolódó írásaink