Külföld

Lavrov: A világ megváltozik az ukrajnai konfliktus után

„A kísérlet hiábavaló, és ezt mindannyian tudjuk”

Mire az ukrajnai konfliktus megoldódik, Kijev tiszteletben fogja tartani korábbi területeinek elvesztését, és a nyugati vezetésű globalizációnak vége lesz – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken az RT arab nyelvű kiadásának, amiről az oroszhirek.hu is írt.

Lavrov: A világ megváltozik az ukrajnai konfliktus után
Lavrov
Fotó: AFP/Alexander Zemlianchenko

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon Lavrov a Nyugat Oroszországgal vívott proxyháborúját „geopolitikai konfliktusnak nevezte, amelyben az USA megpróbál egy erős versenytársat kiiktatni, és minden eszközzel megőrizni hegemón pozícióját” – írta meg az oroszhirek.hu.

„A kísérlet hiábavaló, és ezt mindannyian tudjuk” – jelentette ki Lavrov, hozzátéve, hogy Ukrajnának és támogatóinak új konkrét realitásokat kell elfogadniuk, mielőtt tűzszünetre kerülne sor.

Először is Kijevnek el kell fogadnia, hogy bármilyen esetleges békemegállapodásnak figyelembe kell vennie a Donyecki, Luganszki, Herszon és Zaporozsjei régió elvesztését, amelyek tavaly az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozás mellett szavaztak. Mielőtt hadseregét Ukrajnába küldte volna, Moszkva nagyvonalúbb feltételeket ajánlott, és Lavrov pénteken arra figyelmeztetett, hogy „minél tovább halogatják a tárgyalásokat, annál nehezebb lesz számukra, hogy megállapodást kössenek velünk”.

Ukrajna és európai támogatói elismerték, hogy a 2014-es és 2015-ös minszki megállapodások – amelyek értelmében Kijev korlátozott autonómiát ígért Donyecknek és Luganszknak – csak csel voltak, hogy időt nyerjenek Ukrajnának az Oroszországgal való háborúra való felkészülésre. Ez a helyzet soha nem fog megismétlődni – mondta Lavrov.

„Nem fogjuk hagyni, hogy a biztonsági garanciákat újabb ígéretekre vagy akár a nyugat által felajánlott dokumentumokra alapozzuk” – mondta. „Nekünk magunknak kell garantálnunk a nemzetbiztonságunkat”.

„Teljes mértékben megértjük, hogy csak magunkra számíthatunk, és csak olyan országokkal építhetünk kapcsolatokat, amelyek nyitottak az egyenlő és kölcsönösen előnyös partnerségre” – folytatta Lavrov. „Ez nem az, amit manapság Nyugaton látunk.”

Végül Lavrov kijelentette, hogy véget ér az a korszak, amelyben az USA és szövetségesei irányítják a globalizáció intézményeit – elsősorban a fejlesztési bankokat és a multilaterális szervezeteket.

Amellett, hogy Oroszország a héten több mint 100 ország több ezer küldöttségét vonzó pétervári fórum házigazdája, vezető szerepet játszik a Sanghaji Együttműködési Szervezetben és a Nagy Eurázsiai Partnerségben, valamint a bővülő BRICS-csoportban.

„Ma már egyetértés van abban, hogy a növekedési folyamatokat regionalizálni kell, és ez az elképzelés érvényesül” – mondta Lavrov. „Ennek a hatalmas kontinens minden országának ki kell használnia az Isten és a természet adta előnyeit, hogy kölcsönösen előnyös logisztikai, pénzügyi és közlekedési láncokat alakítson ki.”

A külügyminiszter hozzátette, hogy Oroszország „minden ajtót nyitva hagy” a partnerség előtt azokkal az európai országokkal, amelyek felismerik, hogy érdekeiket jobban szolgálja az Oroszországgal való együttműködés, mint Washignton „ideológiai és geopolitikai játszmái”.

„A világ más lesz” – zárta Oroszország vezető diplomatája. „És a ma kibontakozó folyamatokat az Oroszország különleges katonai műveletére adott nyugati válasz korbácsolta fel, amikor elfogadtuk a kihívást, amelyet ők vágtak hozzánk. Ezek a folyamatok egyértelműen azt mutatják, hogy a globális színtéren a Nyugathoz kapcsolódó bármely struktúra autonómiája és függetlensége napjainkban az első számú trenddé válik.”

Kapcsolódó írásaink