Külföld

Az ausztrál szenátus jóváhagyta a népszavazást az őslakosok véleményezési jogának alkotmányos elismeréséről

Az ausztrál szenátus hétfőn jóváhagyta azt a törvényt, amely szerint még az idén népszavazást tartanak arról, hogy alkotmányban rögzítsék-e az őslakosok véleményezési jogát az őket érintő jogszabályok esetében.

Az ausztrál szenátus jóváhagyta a népszavazást az őslakosok véleményezési jogának alkotmányos elismeréséről
Képünk illusztráció
Fotó: ASANKA BRENDON RATNAYAKE / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

A 76 tagú felsőház zárószavazásán a jelen lévő szenátorok közül 52-en voksoltak a javaslat mellett és 19-en ellene, így a törvényt abszolút többséggel elfogadták.

A referendumon az ausztrálokat arról kérdezik majd, támogatják-e, hogy alkotmányba foglalják egy Vélemény a Parlamentnek nevű bizottság megalakítását, amelynek tanácsadói joga lenne az őslakosokat és a Torres-szorosban élő szigetlakókat érintő ügyekben.

Anthony Albanese miniszterelnöknek most ki kell tűznie a népszavazás időpontját. Ez lesz az első referendum az 1999-es népszavazás óta, amikor az ausztrálok elutasították a köztársaság létrehozását.

A 26 millió lakosú földrész mintegy 3,2 százalékát kitevő őslakos népesség a legtöbb társadalmi-gazdasági mutató tekintetében az országos átlag alatt van, és az alkotmányban említés sem történik róluk. A brit gyarmati rendszer a társadalom peremére szorította őket, és csak az 1960-as években kaptak teljes szavazati jogot.

A törvényjavaslatot támogatók lelkesen megtapsolták, amikor a házban felolvasták a szavazás végeredményét.

Az alkotmánymódosítás támogatottsága ingadozik. Egy múlt héten közzétett felmérés szerint a népszavazás ellenzői 51–49 százalékos arányban vezetnek. Az alkotmánymódosításhoz a kormánynak a népszavazáson kettős többséget kell szereznie. Ez azt jelenti, hogy országosan több mint 50 százaléknak, a hat államból legalább négyben pedig a választók többségének támogatnia kell a változtatást.

Az alkotmánymódosítást ellenző csoportok azzal érvelnek, hogy az elvonja a figyelmet „gyakorlati és pozitív kimenetelű" ügyektől, és faji alapon megosztja a társadalmat.

„Ha az igen szavazat sikeres lesz, örökre megosztottak leszünk" – figyelmeztetett Jacinta Nampijinpa Price szenátor, az őslakosok ügyeiért felelős ellenzéki szóvivő. A fő ellenzéki Liberális Párt arra kéri az embereket, hogy szavazzanak nemmel a népszavazáson.

Lidia Thorpe független őslakos szenátor, aki szintén hangos ellenzője a törvényjavaslatnak, azt mondta, hogy a módosítással csak egy tehetetlen tanácsadói testület jön létre.

Kapcsolódó írásaink