Külföld

Elkészült Németország első nemzetbiztonsági stratégiája

Annalena Baerbock külügyminiszter elmondta, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a stratégia „menet közben készült”, és egy sor elemét máris alkalmazni kell

Elkészült Németország első nemzetbiztonsági stratégiája, a dokumentumot szerdán fogadta el a szövetségi kormány.

Elkészült Németország első nemzetbiztonsági stratégiája
Annalena Baerbock külügyminiszter: A nemzetbiztonsági stratégia egy sor elemét máris alkalmazni kell
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Kay Nietfeld

A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciós kormányában több minisztérium bevonásával másfél év alatt kidolgozott startégiában kiemelték, hogy a mai Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt a békére és a biztonságra az euroatlanti térségben.

Ezzel kapcsolatban Annalena Baerbock külügyminiszter a dokumentumot bemutató berlini tájékoztatón elmondta, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a stratégia „menet közben készült”, és egy sor elemét máris alkalmazni kell.

Olaf Scholz kancellár aláhúzta, hogy nem csupán a fegyveres erővel biztosítható fizikai biztonság kérdéseit vizsgálták, hanem az „integrált biztonság” fogalmából indultak ki. Ez azt jelenti, hogy az államnak az energiaellátástól a járványkezelésig egy sor területen gondoskodnia kell az állampolgárok biztonságáról és az Európa biztonságának megőrzéséhez nyújtott német hozzájárulásról.

Christian Lindner pénzügyminiszter hozzátette, hogy a „360 fokos megközelítést” alkalmazták, a biztonság minden vetületét, így a pénzügyi vonatkozásokat is figyelembe vették.

Kapcsolódó írásaink