Külföld

A Herszoni területen újabb holttestet találtak a kahovkai vízerőmű katasztrófája után

A mentők 7200 embert költöztettek el az árvízzel érintett régió településeiről

Egy újabb holttestre bukkantak a Herszoni területen, miután megsemmisült a kahovkai vízerőmű zsiliprendszere, és a térséget elárasztotta a víz – számolt be kedden a helyi orosz katasztrófavédelem. Az orosz régiós kormányzat elnöke azt közölte, hogy a katasztrófa halálos áldozatainak száma 12-re nőtt.

A Herszoni területen újabb holttestet találtak a kahovkai vízerőmű katasztrófája után
Az elárasztott Herszon
Fotó: AFP/Aleksey Filippov

„Egy 1950-es születésű nő holttestét találták meg a mentési munkálatok során” - közölte a katasztrófavédelem szóvivője, aki ezzel együtt összesen kilenc halálos áldozatról tett említést. Közlése szerint a korábban bejelentett nyolc halott közül ketten az evakuálási pont ágyúzásának estek áldozatául.

„A legfrissebb adatok szerint 86 ember sérült meg, közülük 84-en kórházba kerültek, a többieket ambuláns kezelésre hazaengedték” - mondta.

Andrej Alekszejenko, a regionális kormányzat vezetője a Telegram alkalmazáson viszont már összesen 17 halálos áldozatról számolt be kedden. Tájékoztatása szerint 12-en Golaja Prisztany (Hola Prisztany), öten pedig Aljoski (Oleski) településen vesztették életüket.

Alekszejenko azt is elmondta, hogy megkezdődött a katasztrófa áldozatainak kárpótlása, tízezer rubel (negyvenezer forint) összegben. Már több mint 500 kérelmet fogadtak el, Aljoski, Golaja Prisztany és Novaja Kahovka (Nova Kahovka) településeken, továbbá az ideiglenes szálláshelyeken Szkadovszkban, Zseleznij Portban (Zaliznij Port) és más járásokban„ – írta Telegram-csatornáján.

Június 6-án, gyaníthatóan robbanás következtében beszakadt a kahovkai vízerőmű gátja, megsemmisültek a zsiliprendszer kapui, és ellenőrizetlen vízkiáramlás következett be. A közeli települések lakóit kimenekítik. Az erőmű lerombolása súlyos környezeti károkat okozott, a Dnyeper mentén mezőgazdasági területeket öntött el a víz, és fennáll a kockázata annak, hogy az Észak-Krími-csatorna vize leapad.

Vlagyimir Szaldo, a Herszoni terület orosz ellenőrzés alá került részének megbízott kormányzója elmondta, hogy a mentők 7200 embert költöztettek el az árvízzel érintett régió településeiről.

Kapcsolódó írásaink