Külföld

Az Egyesült Államok hivatalosan is kérte újrafelvételét az UNESCO-ba

Az Egyesült Államok hivatalosan is kérte újrafelvételét az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe (UNESCO), amelyből Donald Trump elnöksége alatt lépett ki – jelentette be hétfőn Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója.

Az Egyesült Államok hivatalosan is kérte újrafelvételét az UNESCO-ba
UNESCO
Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

Washington szándékáról Richard Verma, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára értesítette levélben Azoulayt. A dokumentumot a főigazgató, a szervezet székhelyén, Párizsban ismertette a 193 tagország képviselőinek.

Az Egyesült Államok ismételt felvételéhez a többi állam többségi támogatása szükséges. A szavazás júliusban várható.

Az Egyesült Államok 2017 októberében, Donald Trump elnöksége idején jelentette be, hogy kilép az UNESCO-ból, bírálva a szervezet „tartósan Izrael-ellenes elfogultságát". A távozás, Izrael kilépésével együtt, 2018 decemberében lépett hatályba.

Tavaly márciusban azonban Antony Blinken külügyminiszter úgy vélte, hogy az amerikai távollét lehetővé tette, hogy Kína nagyobb befolyást gyakoroljon a mesterséges intelligencia szabályaira, mint az Egyesült Államok, amikor az UNESCO 2021-ben ajánlást készített a mesterséges intelligencia etikájáról.

Amikor 2011-ben Palesztinát felvették az UNESCO-ba, az Egyesült Államok Barack Obama elnökséges alatt leállította az UNESCO minden támogatását, amivel a szervezet költségvetésének 22 százalékát veszítette el.

Az Egyesült Államok 2011 és 2018 között keletkezett adóssága az UNESCO felé jelenleg 619 millió dollár, ami több, mint a szervezet 534 millió dollárra becsült éves költségvetése. Az Egyesült Államok, a Richard Verma által jegyzett levél szerint közölte, hogy a kormányzat 150 millió dollár folyósítását kérte az amerikai kongresszustól a 2024-es pénzügyi évre, és a következő években ugyanekkora összeget kell folyósítani, amíg az amerikaiak hátralékaikat nem rendezik.

Az Egyesült Államok 1984-ben, Ronald Reagan elnöksége idején egyszer már kilépett az UNESCO-ból, arra hivatkozva, hogy a szervezetnek nincs haszna az ország számára, majd 2003 októberében ismét csatlakozott a szervezethez.

Kapcsolódó írásaink