Külföld

Haladékot kapnak a kárpátaljai magyar iskolák

Az ukrán parlament meghosszabbítja az ukrán nyelvre vonatkozó, átmeneti időszakot az uniós tannyelvű iskolák számára, tudatta az Ukrajinszka Pravda.

Haladékot kapnak a kárpátaljai magyar iskolák
A beregszászi magyar diákok a következő tanévben még biztosan anyanyelvükön tanulhatnak
Fotó: MH

A Verhovna Rada jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely 2024. szeptember 1-jéig meghosszabbítja az ukrán nyelvre való átállási időszakot azon iskolák számára, ahol a tanítás az uniós nyelvek valamelyikén folyik.
A törvénytervezet mellett összesen 262 képviselő szavazott. A parlament honlapja szerint a törvénytervezet az oktatási törvény záró- és átmeneti rendelkezéseit módosítja.

Az elfogadott jogszabály szerint azok az Ukrajnában élő, nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek, akiknek anyanyelve az Európai Unióban hivatalos nyelvnek számít, és akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg az általános középfokú oktatást az adott nemzeti kisebbség nyelvén, 2024. szeptember 1-jéig továbbra is az e törvény hatályba lépése előtti szabályok szerint részesülnek anyanyelvű oktatásban, az ukrán nyelven oktatott tantárgyak számának fokozatos növelésével.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a magyar, a lengyel és a román tagozatok diákjai a következő tanévben még biztosan anyanyelvükön tanulhatnak.

Az ukrán lap emlékeztet: márciusban Orbán Viktor magyar miniszterelnök világossá tette, hogy nem járul hozzá Ukrajna jövőbeni uniós csatlakozásához az oktatási törvényre vonatkozó, újabb engedmények nélkül, amely az elmúlt években a kétoldalú kapcsolatokban a problémák egyik fő okozója volt.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter leszögezte: Budapest nem fogja támogatni Ukrajna euroatlanti és európai integrációját mindaddig, amíg a kárpátaljai iskolák veszélyben vannak.

Kapcsolódó írásaink