Külföld

Tűzszünetben állapodott meg a kolumbiai kormány és az ELN lázadószervezet

Tűzszünetben állapodott meg pénteken Havannában a kolumbiai kormány és a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) nevű baloldali lázadószervezet.

A teljes hatállyal augusztus 3-án életbe lépő, 180 napos tűzszünethez szükséges előkészületeket azonnal meg kell kezdeni – jelentette ki pénteken Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter, aki a tárgyalófelek nevében beszélt.

„Augusztus 3-án megkezdődik az országos és ideiglenes kétoldalú tűzszünet teljeskörű megvalósítása a jegyzőkönyvek alapján, valamint a tűzszünet betartásának ellenőrzése” – tette hozzá a miniszter.

Ez volt a béketárgyalások harmadik fordulója, a negyediket Venezuelában rendezik meg augusztus 14. és szeptember 4. között – mondta Bruno Rodríguez.

A tűzszüneti megállapodás ünnepélyes aláírásán jelen volt Gustavo Pedro, Kolumbia első baloldali elnöke, António García, a gerillaszervezet parancsnoka és több kubai vezető.

A két fél között a tárgyalások novemberben, Gustavo Pedro megválasztása után kezdődtek újra. Előzőleg 2019-ben szakadtak meg, amikor a lázadók autóba rejtett pokolgépet robbantottak a bogotái rendőrakadémiánál. A merényletben 21 ember halt meg.

Az incidens után Iván Duque akkori elnök (2018–2022) elfogatóparancsot adott ki a Kubában béketárgyaláson tartózkodó ELN-vezetők ellen. Kuba viszont nem egyezett bele a kiadatásukba.

Az ELN-t az 1960-as évek végén a kubai forradalom által megihletett szakszervezeti vezetők, diákok és papok alapították. Ez Kolumbia legnagyobb fennmaradt lázadószervezete, amellyel a korábbi kolumbiai kormányoknak sorra nehézségeik akadtak a tárgyalásokon.

A kolumbiai kormány 2016-ban írt alá békeszerződést a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői (FARC) lázadószervezettel, öt évtizedes harcnak vetve véget, amelyben becslések szerint 260 ezer ember halt meg.

Az ENSZ üdvözölte a tűzszüneti megállapodás létrejöttét. António Guterres, a világszervezet főtitkára kifejezte reményét, hogy a felek jóhiszeműen és eltökélten teljesítik a tűzszüneti megállapodásban vállaltakat – mondta pénteken New Yorkban Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője.

Kapcsolódó írásaink