Külföld

Tömeges tehénmészárlással oldaná meg az ír kormány az éghajlatváltozást

A környezet megmentése érdekében történő tömeges leölésre vonatkozó javaslatok már egy ideje készülnek

Az ír kormány célja, hogy az ország 2050-re nulla szén-dioxid-kibocsátásúvá tegye a mezőgazdasági szektort is. Ehhez Írországban az összes állatállomány 10 százalékát kellene kiirtani az elkövetkezendő években – írta meg a hirado.hu.

Tömeges tehénmészárlással oldaná meg az ír kormány az éghajlatváltozást
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az Irish Independent által látott jelentések szerint az ír kormány az ambiciózus éghajlati célok elérése érdekében 600 millió eurót különített el arra, hogy éves szinten 65 ezer tehenet vágjanak le három éven keresztül. Céljuk, hogy 2050-re nulla szén-dioxid-kibocsátásúvá tegyék a gazdaságot és a mezőgazdasági szektort is. Ahhoz, hogy ilyen magasra törő célokat elérjenek, Írországban az összes állatállomány 10 százalékát kellene kiirtani az elkövetkezendő években – írja a V4NA cikke alapján a hirado.hu.

A mezőgazdasági minisztérium 200 000 tehén leölésének ötletét vetette fel, hogy a mezőgazdasági ágazat is kivehesse a részét a kibocsátás csökkentéséből.

A portál rámutat, hogy sok ír gazdát azonban nem győzött meg az ötlet, hogy a klímavédelem oltárán áldozzák fel a megélhetésük alapját jelentő állatállományukat. „Olyan infrastruktúrába kellene befektetnünk, amely tudományos szempontból is eredményes. Tudjuk, hogy az alacsony kibocsátás jobb, és továbbra is be kell fektetnünk a további tudományos és kutatási munkába, mert ez elengedhetetlenül fontos a fejlődésünk szempontjából” – nyilatkozta a Newsweeknek Pat McCormack, az Ír Tejszállítói Szövetség elnöke.

„Ha van egy ilyen típusú rendszer, akkor annak önkéntesen kellene működnie. A szabályozás ezen része kritikus fontosságú, mert nincs értelme levágni egy olyan személy állatait, aki hatalmas pénzügyi kötelezettségvállalás alapján vett fel kölcsönt egy bizonyos termelési elérés érdekében, amelyet aztán elvettek tőle” – tette hozzá McCormack.

A terv még az uniós jogalkotókat sem győzte meg, többen is kifejezték a nemtetszésüket az élelmiszer-termelés csökkentésére kényszerítő törvényről.

A környezet megmentése érdekében történő tömeges leölésre vonatkozó javaslatok már egy ideje készülnek. Egy 2021-es jelentés azt az elképzelést terjesztette elő, hogy az üvegházhatású gázok megfelelő mértékű csökkentése érdekében akár 1,3 millió szarvasmarhát is le kellene vágni.

Az ír mezőgazdasági minisztérium összeállította a lehetséges megoldásokat a klímacélok teljesítésére, és arra a következtetésre jutott, hogy tehenenként 5000 eurós kártérítés lenne elfogadható. A kormány környezetvédelmi hivatala emellett idén februárban készített egy jelentést, amelyben az ír szarvasmarha-állomány 30 százalékos csökkentését javasolta, ami jóval több mint félmillió tehén leölését jelentené – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink