Külföld

Halálos áldozata is van az ENSZ békefenntartóit ért terrortámadásnak Maliban

Egy ENSZ-békefenntartó meghalt, négy másik pedig súlyosan megsebesült a mali főváros, Timbuktu közelében, amikor összehangolt támadás érte őket – jelentette be egy pénteki Twitter-üzenetében az ENSZ mali katonai missziója (MINUSMA).

Halálos áldozata is van az ENSZ békefenntartóit ért terrortámadásnak Maliban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Florent Vergnes

Az öttagú csoport egyik tagja őrjárat közben aknára lépett, majd nem sokkal később lövések érték őket. Az életét vesztő békefenntartó állampolgárságát nem közölte a MINUSMA szóvivője.

Az al-Kaida terrorszervezethez köthető dzsihadisták és az Iszlám Állam nevű szervezet csoportjainak tevékenysége 2012 óta tartja rettegésben Mali északi részét; de a válság azóta már az ország középső részére, valamint a szomszédos Burkina Fasóra és Nigerre is átterjedt. A helyzetet tovább bonyolítja hogy a terroristák ellen időközben fegyveres önvédelmi csoportok szerveződtek, és az ország hadserege is megpróbál fellépni ellenük.

A Maliba telepített MINUSMA mintegy 12 ezer katonával látja el békefenntartó misszióját, és rendszeres célpontja az dzsihadisták támadásainak, akik az országban tartózkodó külföldieket és a Mali állam szimbólumait is támadják.

A 2013-ban alapított szervezet az eltelt tíz év alatt 186 katonáját vesztette el az összecsapásokban, és az utóbbi néhány év adatai alapján a legtöbb halálos áldozatot elszenvedő ENSZ békefenntartó erőnek számít a világon.

Kapcsolódó írásaink