Külföld

Az ENSZ felfüggesztette Etiópia segélyezését az élelmiszer-szállítmányok megdézsmálása miatt

Az ENSZ ideiglenesen felfüggesztette Etiópia segélyezését az élelmiszer-szállítmányok megdézsmálása miatt – jelentette be pénteken az Élelmezési Világprogram (WFP) szakosított szervezet. A bejelentés közvetlen előzménye, hogy hasonló okból az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) is leállította Etiópia segélyezését.

Az ENSZ felfüggesztette Etiópia segélyezését az élelmiszer-szállítmányok megdézsmálása miatt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Eduardo Soteras Jalil

„Az élelmiszer-szállítmányok eltérítése teljesen elfogadhatatlan, és üdvözöljük az etióp kormány fogadkozását, hogy felelősségre fogja vonni a tetteseket” – mondta Cindy McCain, a WFP vezérigazgatója.

A szárazság és a háborús konfliktusok miatt az ország körülbelül 120 millió lakosából nagyjából 20 millió számára létszükség az élelmiszersegély. A segélyszállítmányok jelentős része az USAID-tól és az ENSZ Élelmezési Világprogramjától érkezett.

Az élelmiszer-szállítmányok felfüggesztése következtében megnőhet az éhezők és az alultápláltak száma Afrika második legnépesebb országában – jegyezte meg az AP hírügynökség.

Sem az USAID, sem a WFP vagy az etióp kormány nem közölte, hogy szerinte ki a felelős a szállítmányok megdézsmálásáért, de az amerikai szervezet szerint kiterjedten és szervezetten folyt az országban. „Úgy tűnik, hogy a szállítmányok eltérítését maguk az etióp országos és regionális hatóságok szervezik, és a hadsereg is részesül a segélyekből” – állapította meg a segélyszervezetek tevékenységét összehangoló HRDG csoport.

Az USAID-del közös csütörtöki nyilatkozatában az etióp külügyminisztérium „mélységesen aggasztó felfedezésekről” számolt be, és közölte, hogy az Egyesült Államok segítségével nyomoz az ügyben a tettesek felelősségre vonása érdekében.

Samantha Power, a USAID vezetője az amerikai szenátus külügyi bizottságának készített jelentésében közölte, hogy Etiópia Tigré szövetségi államában a segélyek eltulajdonításáért „a novemberben véget ért háborús konfliktus résztvevői összejátszottak egymással”.

Pénteki közleményében a WFP közölte, hogy más programjai folytatódnak az etióp gyerekek, az anyák és az aszály sújtotta állattartók megsegítésére.

Kapcsolódó írásaink