Külföld

A Nemzetközi Bíróság lehetővé tette több országnak, hogy Ukrajna oldalán beavatkozzanak az Oroszország elleni perbe

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) lehetővé tette 32 kérelmező ország számára, hogy írásos vélemény benyújtásával beavatkozzanak Kijev oldalán a Moszkva ellen tavaly tavasszal, Oroszország ukrajnai inváziója miatt indított eljárásba – tette közzé portálján az IJC pénteken.

A Nemzetközi Bíróság lehetővé tette több országnak, hogy Ukrajna oldalán beavatkozzanak az Oroszország elleni perbe
A Nemzetközi Bíróság ítéletei elvileg kötelező érvényűek, de semmilyen eszköz nincs a betartatásukra
Fotó: Abdullah Asiran / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Nemzetközi Bíróság négynapos meghallgatást kezdett kedden azon ukrán–orosz ügyben, amelyet Kijev a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező egyezmény alapján a kelet-ukrajnai szakadárok orosz támogatása és a megszállt Krím ukrán lakóival való rossz bánásmód miatt indított 2022 márciusában.

Ukrajna nem sokkal az után nyújtotta be keresetét az ENSZ intézményei közé tartozó bíróságon, hogy Oroszország február 24-én megindította a háborút. A beadványt követően a Nemzetközi Bíróság ukrajnai hadműveleteinek azonnali leállítására szólította fel Oroszországot, és aggodalmát fejezte ki a Moszkva által alkalmazott erőszak miatt.

Az ICJ pénteken kihirdetett végzése szerint a kérelmező országok beavatkozást igénylő nyilatkozatai elfogadhatóak, ami lehetővé teszi számukra Ukrajna támogatását a perben.

A közlemény szerint az országoknak július 5-ig kell írásos véleményt nyilvánítaniuk az ügyben.

A tájékoztatás szerint az ICJ, a bíróság alapokmánya 63. cikke alapján Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Kanada, Liechtenstein, Litvánia, Lengyelország, Lettország, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, valamint Új-Zéland benyújtott beavatkozási nyilatkozatát fogadta el. Az Egyesült Államok kérelmét az IJC nem fogadta el.

A Nemzetközi Bíróság ítéletei elvileg kötelező érvényűek, de semmilyen eszköz nincs a betartatásukra. Ha egy ország nem tartja be a bíróság utasítását, a testület az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulhat, ahol azonban Oroszország állandó tagsággal és vétójoggal rendelkezik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom