Külföld

A lengyel kormánypárt szigorúbban büntetné a kémkedést

A PiS által kezdeményezett törvényjavaslatot június 12-i héten fogja tárgyalni első olvasatban a parlamenti alsóház

A lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt a kémkedésért kiszabható büntetési tételek emelését tervezi az ukrajnai háború miatt felerősödött hírszerzési tevékenység közepette – közölte hétfőn Jaroslaw Krajewski lengyel kormánypárti képviselő.

A lengyel kormánypárt szigorúbban büntetné a kémkedést
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Csudai Sándor

A PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a javasolt törvénymódosítás értelmében minimum öt év szabadságvesztéssel sújtanák a külföldi hírszerzési tevékenység támogatását, illetve nyolc évtől életfogytiglani börtönnel a bizalmas információk megosztását a külföldi hírszerzési szolgálatokkal.

A szabályozás mindemellett minimum nyolc év börtönt irányoz elő külföldi hírszerzési szolgálatok megbízásából terjesztett hamis információk, valamint tíz évtől életfogytig tartó szabadságvesztést szabotázs, valamint terrortevékenységek esetén. Utóbbival megegyező büntetési tétele lenne a külföldi hírszerzési műveletek szervezésének és irányításának.

Krajewski hangsúlyozta, hogy a szigorúbb büntetésekre az ukrajnai háború nyomán felerősödött hírszerzési tevékenység miatt van szükség.

„A magasabb büntetési tételekre a lengyelek biztonságának szavatolása érdekében van szükség” – húzta alá Krajewski.

A PiS által kezdeményezett törvényjavaslatot június 12-i héten fogja tárgyalni első olvasatban a parlamenti alsóház (szejm).

Kapcsolódó írásaink