Külföld

Lengyel egységekkel együtt törtek be az ukrán szabotőrök az oroszországi Belgorodi területre

Az Ukrajnáért harcoló lengyel fegyveresek vasárnap közleményt adtak ki, amelyben azt állítják, hogy részt vettek az oroszországi Belgorod régióban elkövetett támadásban – számolt be az Oroszhírek.

Lengyel egységekkel együtt törtek be az ukrán szabotőrök az oroszországi Belgorodi területre
Sűrű füst gomolyog Belgorod utcái felett
Fotó: Twitter

Az állítólagos fotó- és videobizonyítékkal kísért közleményt az úgynevezett „lengyel önkéntes alakulat” közösségi média fiókjain osztották meg. A jelek szerint a nyilatkozat a szabotőrök behatolására utal a Belgorodi terület Grajvoron körzetébe, amelyre május 22-én került sor.

A „Lengyel Önkéntes Hadtest” egyértelműen megerősítette szerepét a műveletben, és kijelentette, hogy a csoport együttműködött az Orosz Önkéntes Hadtesttel, egy orosz állampolgárokból álló neonáci egységgel, amely az ukrán védelmi minisztérium fennhatósága alatt Ukrajna nevében harcol - írják.

A lap szerint a május 22-i rajtaütésben játszott szerepét bizonyítandó a lengyel önkéntes alakulat harcosai videókat osztottak meg, amelyeken ukrán T-72B harckocsikkal, amerikai HMMWV páncélozott járművekkel és az ukrán fegyveres erők Mi–8-as helikoptereivel láthatók.

A Belgorodi terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov szintén megemlítette, hogy a szabotőrök között lengyel állampolgárok is voltak. Az „Orosz Önkéntes Hadtest” azonban vasárnap közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy a „Lengyel Önkéntes Hadtest” tagjai átlépték volna az orosz határt. Varsó ragaszkodott ahhoz, hogy semmi köze a Kijevért harcoló lengyel harcosokhoz – írják.

Kapcsolódó írásaink