Külföld

Szovjet helikopterekkel készülnek az ellentámadásra az ukránok

Közben az ukrán légierő nagyszabású gyakorlatot kezdett az ország északi részén

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – nyilatkozta az ukrán elnök egy amerikai lapnak adott interjújában. Volodimir Zelenszkij azonban hozzátette: az offenzíva súlyos áldozatokkal járhat, és nem tudni, meddig fog tartani. Közben megkezdődött a civilek kimenekítése az oroszországi Belgorod régióból – írta meg a hirado.hu.

Szovjet helikopterekkel készülnek az ellentámadásra az ukránok
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Ceng Shou Yi

Vonattal evakulják az embereket az oroszországi Belgorodból – számolt be az M1 Híradója. Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója a Telegram-csatornáján közölte: pénteken ketten meghaltak, ketten pedig súlyosan megsebesültek, amikor ukrán oldalról tűz alá vettek egy autóutat a határmenti Sebekino járásban, Maszlova községnél.

Támadás az Azovi-tenger partján?

Ukrajna továbbra is tagadja az Oroszország elleni támadásokat, szerintük azokat „orosz önkéntes harcosok” hajtották végre. Robbanások rázták meg az Azovi-tenger partján fekvő Berdjanszk kikötővárosát is. Az ukrajnai Zaporizsja régió egyik tisztviselőjének állítása szerint ukrán erők ágyúzták az oroszok által ellenőzött települést. A Reuters által közétett videón szürke füstfelhőt látni a kikötő környékén, a hírcsatorna azonban nem tudta független forrásból ellenőrizni a felvétel hitelességét.

Eközben offenzívába kezdett a csecsen Ahnmat különleges műveleti osztag a Donyeck megyei Marinka térségében – jelentette az orosz védelmi minisztérium. A harcok során több mint 50 ukrán katona vesztette életét – közölte Igor Konasenkov szóvivő. Az egykor tízezres városból mostanra csak romok maradtak.

Közben az ukrán légierő nagyszabású gyakorlatot kezdett az ország északi részén. A pilóták az ellenséges földi célpontok támadását gyakorolták szovjet gyártmányú MI–17-es és 24-es katonai helikopterekkel.

Megfigyelők szerint – noha Ukrajna már vélhetően megkapta az általa kért külföldi fegyverek nagy részét – a korábban bejelentett „tavaszi offenzíva” egyelőre várat magára. Az ukrán elnök szerint azonban hamarosan megindul a támadás.

Volodimir Zelenszkij a Wall Street Journal amerikai lapnak adott interjújában az ellentámadás megindulásáról nyilatkozott. Kifejtette: ez súlyos áldozatokkal járhat, s nem tudni pontosan, mennyi időt fog igénybe venni. Az ukrán államfő májusban még arról beszélt: meg kell várniuk, amíg a nyugati partnerektől kapott páncélozott járművek megérkeznek – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

Esti hadijelentés: orosz csapás érte Harkiv megyét

ĀAz ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az ukrán erők az elmúlt napban 15 ellenséges támadást vertek vissza, megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt és két elektronikus hadviselési állomást