Külföld

A háború áttevődik Oroszország területére, Belgorod megye csak a kezdet

Három tézist vázolt fel, amelyeket szerinte Oroszország polgárainak tudniuk kell az országukról

A Belgorod megyében lezajlott csaták nagyobb hadműveletek kezdetét jelentik Oroszország területén – jelentette be pénteken Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Telegram-csatornáján, adta hírül az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

A háború áttevődik Oroszország területére, Belgorod megye csak a kezdet
Mihail Podoljak
Fotó: AFP/Genya Savilov

A jelentés szerint Podoljak a kezdetnek, a „háború kapujának” nevezte a Belgorod megyei Sebekinót, amelynek a környékén az Oroszország Szabadsága Légió részvételével harcok folynak, amelyek a hadműveleteket átviszik magának Oroszországnak a területére – sokak számára várható módon és az oroszok számára pedig váratlanul. Ennek alapján három tézist vázolt fel, amelyeket szerinte Oroszország polgárainak tudniuk kell az országukról. Míg az Orosz Önkéntes Hadtest a polgárok védelmét helyezi előtérbe, gondosan ellenőrizve minden lépést és akciót, aközben Putyin hadserege semmilyen módon nem kíméli a saját civiljeit – tette hozzá. „Ezért raktárakat, javító létesítményeket, radarállomásokat, páncélozott járműveket és tüzérséget fognak elhelyezni a lakónegyedekben, és ami a legfontosabb – rakétásokat, akik a tüzet korrigálják Harkov ágyúzására. A civilek tudtukon kívül fedezik mindezt” – hangsúlyozta.

„Nem lesz evakuálás a lakott területekről. Igen, az orosz katonáknak információs és propagandaokokból szükségük van a civil lakosságra a szisztematikus fedezethez, az elhelyezett egységek fenntartásához és/vagy a független megsemmisítéséhez információs és propagandacélokból. Egyszerűen tömegként fogják őket használni” – mutatott rá Podoljak.

Az elnöki hivatalvezetői tanácsadó hangsúlyozta, hogy ez az orosz hadsereg bevett gyakorlata. Szerinte így harcoltak az oroszok Donyeck megyében 2014–2015-ben. Felidézte Putyin „stratéga” közvetlen beszédét: „A civilek mögött állunk, és hagyjuk, hogy az ellenség lőni próbáljon.” Ezért azt tanácsolta az oroszoknak, hogy ne legyenek illúzióik. Szerinte ez Belgorod, Kurszk, Brjanszk, Rosztov és más orosz régiók lakosaira vonatkozik. Úgy vélte, hogy minden bizonnyal megismerik, mi a „putyini fedezék”. „Gondolkodjanak, beszélgessenek, meneküljenek önállóan, amíg lehet” – javasolta az orosz lakosságnak Mihajlo Podoljak – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink