Külföld

Blinken: Stratégiai kudarc Oroszország számára a háború

Szerinte egy erős Ukrajna „előfeltétele" annak, hogy „valódi béke" jöhessen létre

Stratégiai kudarc Oroszország számára az Ukrajna ellen folytatott háború - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Helsinkiben.

Blinken: Stratégiai kudarc Oroszország számára a háború
Antony Blinken
Fotó: OLIVIER DOULIERY / POOL / AFP

Az orosz "agresszió jelentősen visszaveti Oroszország katonai, gazdasági és diplomáciai erejét, illetve befolyását a következő években" - mondta Blinken a NATO legújabb tagállamának fővárosában elmondott beszédében.

Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette: egy erős Ukrajna "előfeltétele" annak, hogy "valódi béke" jöhessen létre a térségben. Blinken visszautasította azt az elképzelést, hogy a front jelenlegi állása alapján kellene tűzszünetet kötni, mert az csak "konszolidálná" Vlagyimir Putyin orosz elnök uralmát, és lehetőséget adna neki egy újbóli támadásra.

Az amerikai tárcavezető szerint Washington minden olyan kezdeményezést támogat, amelynek célja a konfliktus lezárása, de minden ilyen kezdeményezésnek szem előtt kell tartania Ukrajna szuverenitását, területi integritását és függetlenségét. "Akár Brazília, akár Kína vagy bármely más ország erőfeszítéseit támogatjuk, ha hozzájárulnak az igazságos és tartós béke létrehozásához" - mondta.

Blinken beszédében kifejtette, hogy az Egyesült Államok segít "a jövő ukrán hadseregének felépítésében", ami - szavai szerint - "egy modern légierőt, integrált lég- és rakétavédelmi rendszert, fejlett harckocsikat, saját lőszergyártási kapacitást és kiképzést" jelent.

Antony Blinken arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nagyobb figyelmet fordít a kínai "fenyegetésre" az Ukrajna elleni háború kezdete óta. Az ukrajnai válság "nem terelte el a figyelmet" a Pekinggel folytatott egyre intenzívebb versengésről - fogalmazott az amerikai külügyminiszter, hangoztatva, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt nem gyengült meg Washingtonnak az a képessége, hogy reagáljon egy esetlegesen Kínából vagy máshonnan érkező fenyegetésre.

Blinken Finnország után a héten Norvégiába és Svédországba látogat.

Kapcsolódó írásaink